Țările cu cea mai mică rată de cancer. Care e secretul lor

Țările cu cea mai mică rată de cancer. Care e secretul lor
| Foto: rotalianul.ro

Din păcate, cancerul este o boala ce afectează anual milioane de oameni. Până în acest moment, nu s-a găsit un leac pentru această boală, fapt care o face a fi una dintre cele mai grele. Singura opțiune pentru unii pacienți este chimioterapie.

Ea folosește anumite medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Scopul chimioterapiei nu este același pentru fiecare pacient, ea depinde de tipul de cancer și cât de avansată este boala. Dar ce este mai exact cancerul și care sunt țările cu cele mai puține cazuri?

Ce este cancerul?

Cancerul mai este cunoscut și sub numele de tumoare malignă sau neoplasm malign, în termeni științifici. Reprezintă un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală alor anumite celule ce se pot răspândi în tot corpul. Cu toate acestea, nu toate tumorile sunt canceroase. De exemplu, tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe.

Din fericire, România nu se numără printre țările cu multe cazuri de cancer. Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările din Europa. Pe primul loc se află bolile cardiovasculare. Potrivit unor statistici, peste 25% dintre decesele din 2020 sunt puse pe seama cancerului.

Un raport al Eurostat arată că țările cu cei mai puțini pacienți ce suferă de cancer sunt: Finlanda, Cipru, Suedia și Elveția. Aceste țări au sub 150 de decese la suta de mii de locuitori. Pe de cealaltă parte, la polul opus, se situează țările din Europa de Est și Europa Centrală. Aici putem enumera: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia și Slovacia. Aceste țări au peste 250 de cazuri la suta de mii de locuitori.

De asemenea, bărbații sunt mult mai expuși riscului de cancer în comparație cu femeile. O explicație ar putea fi lipsa de adresabilitate a bărbaților. Aceștia nu se adresează medicului atunci când trebuie, de multe ori prea târziu. Șansele sunt mult mai mici de supraviețuire, deoarece boala este descoperită într-un stadiu avansat deja. În același timp, bărbații consumă mai mult alcool și tutun în comparație cu femeile.

Țara noastră este situată pe locul 9 în ceea ce privește mortalitatea de cancer. În medie, România are 246 de cazuri noi de cancer la bărbați, și 128 de cazuri noi la femei. Cum am precizat și mai sus, bărbații fiind mult mai predispuși la boală în comparație cu femeile. Țara noastră se situează pe locul 9 deoarece în comparație cu media europeană, procentajul este mai scăzut. Media europeană fiind de 310 cazuri la bărbați și 230 de cazuri la femei, potrvit playtech.ro.

Comenteaza