Tensiuni tot mai mari între Ucraina și Ungaria! Ce noi acuze aduce Kievul către Budapesta

Tensiuni tot mai mari între Ucraina și Ungaria! Ce noi acuze aduce Kievul către Budapesta
| Foto: foreignpolicy.com

Disputa diplomatică dintre Ucraina și Ungaria consumă noi episoade. Oficialii de la Kiev îi acuză pe maghiari că au ignorat cererile de contact cu prizonierii de război care ar fi fost transferaţi în secret din Rusia, relatează Al Jazeera.

Ungaria a declarat la 9 iunie că a primit un grup de 11 prizonieri de război ucraineni din Rusia.

"Toate încercările diplomaţilor ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetăţenii ucraineni au eşuat", a declarat luni, pe pagina sa de Facebook, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

"Acest lucru, precum şi informaţiile primite de la rudele unora dintre ei, indică faptul că asigurările autorităţilor maghiare cu privire la presupusul statut liber al apărătorilor ucraineni în Ungaria nu sunt adevărate", a spus el.

Presa ungară şi internaţională l-a citat luni pe şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, care a declarat că soldaţii au sosit "de bunăvoie" şi că Kievul a fost informat după transferul lor. "Ei pot, de asemenea, să părăsească ţara în orice moment, în mod liber, de bunăvoie. Noi nu îi verificăm sau monitorizăm".

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, ar fi declarat că Budapesta nu a fost implicată oficial în transferul prizonierilor, adăugând că acesta a fost organizat de organizaţii religioase.

Însă Kuleba a declarat că operaţiunea de transfer a prizonierilor a fost efectuată exclusiv în interesul politic al lui Orban. "A existat un scop simplu: Viktor Orban trebuia să le arate maghiarilor, atât în Ungaria, cât şi în afara Ungariei, că el este singurul lor apărător", a declarat Kuleba luni la televiziunea publică ucraineană.

Comenteaza