Turiști români blocați în Mexic | Nu avem o reputație prea bună peste ocean. O grupare românească a furat milioane de euro din bancomatele din Cancun

Turiști români blocați în Mexic | Nu avem o reputație prea bună peste ocean. O grupare românească a furat milioane de euro din bancomatele din Cancun
| Foto: fodors.com

În contextul românilor blocați pe aeroportul din Cancun, jurnaliștii mexicani au început să scrie despre o bandă specializată în bancomate, care ar fi furat câteva milioane de dolari. 

Mai mulţi turişti români au fost blocaţi în Aeroportul din Cancun, fără a li se spune motivul.

În urmă cu mai puțin de doi ani, poliția mexicană a descoperit, după ce a primit numeroase alerte din SUA, că toate bancomatele din zona Cancun, frecventată de turiști din întreaga lume, erau controlate de o rețea din România care făcea profituri colosale furând banii din conturile turiștilor. Ancheta care a pus capăt rețelei i-a adus la un loc pe specialiștii din Mexic, SUA și România, transmite Digi24

Potrivit El Universal, într-o scrisoare trimisă pe 10 februarie 2020, FBI a solicitat FIU (Unitatea de Investigații Financiare din Mexic) cooperarea pentru urmărirea proprietăților și tranzacțiilor efectuate de Florian Tudor, presupusul lider al bandei, și de partenerii săi Adrian Constantin Tiugan și Adrian Ninel Enachescu.

Până în prezent, instituția care se ocupă de investigarea cazurilor de spălare a banilor din Mexic a reușit să documenteze că membrii bandei au transferat sume mari în conturile bancare ale rudelor, prietenilor și a unor companii, iar banii au fost folosiți mai departe pentru cumpărarea unor imobile în Mexic, dar și în alte țări.

FIU spune că acesta era mecanismul de spălare a banilor retrași ilegal de la bancomate. FBI a ajuns pe urmele lui Tudor după ce mai mulți cetățeni americani au reclamat că banii le-au dispărut din conturi când și-au petrecut vacanțele în Mexic.

Banda de români a făcut tranzacții în care sunt implicate cel puțin opt companii ale căror sedii sunt în Mexic și în România. Una din ele a fost înființată în 2013 de Adrian Constantin Tiugan, care avea mandate internaționale de arestare pentru furt din bancomate din Italia și Vatican.

Potrivit presei mexicane, banda ar fi ajuns să controleze 100 de bancomate cu dispozitive speciale care copiau datele a 1.000 de carduri în fiecare lună, potrivit unui fost membru al bandei care a devenit martor al autorităților române care anchetează acest caz. „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare card. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună”.

Organizația criminală, cu ramificații pe trei continente, ar fi furat între 2014 și 2019 o sumă imensă, de ordinul milioanelor de dolari de la bancomate controlate aflate în principalele destinații turistice din Mexic. Însă rețeaua a acționat și în Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan.

Comenteaza