Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Marcel Ciolacu, nu poți câştiga toate bătăliile. Vor mai fi ocazii”

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Marcel Ciolacu, nu poți câştiga toate bătăliile. Vor mai fi ocazii”

Dezbaterea despre tranzacțiile cash, cu bani gheață, a fost una dintre dintre cele mai fierbinți dispute tabloide la care, din păcate, s-au coborât politicieni, bancheri, economiști și oameni de afaceri onorabili, care mai bine nu ar fi pierdut o bună ocazie să tacă din gură.

Apropos, etimologia cuvântului “cash” este “capșa” din latină, apoi “cassa” din italiană apoi “casse” din franceză, care înseamnă aproximativ “cutie de bani”. Cuvântul s-a transformat în îndrăgitul “cash” în engleză, pe la mijlocul secolului 19. Și pentru că în orice dezbatere despre istoria economiei există mai multe unghiuri de vedere, care implică și unul din zona asiatică, o altă etimologie se pare că este “cai” apoi “cașu” care înseamnă “moneda” în limba tamila.

Și fiți atenți aici, un text savuros, reluat dintr-o emisiune a Anei Iorga / Antena 3, care face referire la originea expresiei “bani gheață”.

“Lingvistă Iulia Mărgărit face o sinteză a opiniilor despre originea acestei expresii. Mai întâi, sensul expresiei. Potrivit DEX, bani gheată înseamnă bani în numerar, plătiți pe loc, bani lichizi, bani peșin. E interesant că avem şi bani gheată, şi bani lichizi, ambele variante având acelaşi sens. Majoritatea dicţionarelor consemnează doar expresia, nu vorbesc şi despre orgine.

Ce spune Alexandru Graur: bani gheată ar veni de la bani gata, printr-o deraiere lexicală. Ce înseamnă asta: vorbitorul vrea să obţînă un efect comic şi înlocuieşte "gata" cu un cuvânt similar fonetic.

Lingvistul Stelian Dumistrăcel nu e de acord, nu vede niciun efect comic aici. Spune în schimb că expresia bani gheată ar fi o creaţie pe teren românesc. Şi că ar fi o metaforă din mediul rural al târgurilor. În vocabularul stăpânului de oi ar apărea un verb care trimite la ceva similar: a închega ceva bani. Ne gândim şi la expresia "a prinde cheag, a face cheag, a avea cheag la pungă".

Bani gheată, spune Iulia Mărgărit, ar fi starea economică a celui care "are cheag" metaforic.

În alte versiuni, bani gheață ar veni de la bani puși deoparte, în bloc.

Dacă citim însă acte de vânzare din secolele 17-19, întâlnim constant formulă "bani gata", spune Iulia Mărgărit, alături de "banii toţi", o sintagmă sinonimă. Dar şi o formulă rezultată din contaminarea celor 2: "banii toţi gata". Din rostirea modificată a acestei formule cu 3 termeni crede Iulia Mărgărit că s-a ajuns la "bani gheată". Așadar, formulă ar fi apărut printr-un accident fonetic, nu prin deraiere lexicală.

În orice caz, Bani gata a ieşit din uz la un moment dat şi a fost înlocuită de bani gheată, o formulă creată accidental, dar care s-a impus prin forţa ei de sugestie. Banii că bloc de gheaţă sugerează foarte bine plata palpabilă, banii disponibili pe loc. Interesantă şi sinonimia dintre bani gheață şi bani lichizi, e ciudată, în condiţiile în care cele 2 structuri evocă situaţii contrare,dar asta se explică prin originea diferită. Bani lichizi vine probabil din franceză, unde avem argent liquide, în timp ce bani gheată e o expresie formată în română”.

Marcel Ciolacu, da, ANAF are dreptate, banii cash sau banii gheață sunt la temelia criminalității fiscale.

Angajatorii dau sume enorme de bani gheață angajaților pe care pot astfel să-i țină pe salariul minim pe economie.

Cumpărătorii de superbolizi, apartamente sau case dau bani gheață vânzătorilor peste valoare minimă pe care sunt obligați s-o declare până la valoarea asupra căreia s-au înțeles.

Cumpărătorii engros de mărfuri din te miri ce surse dau bani gheață vânzătorilor acestora.

Închirierile de imobile. Vacanțele scumpe. Evenimentele de familie. Șpăgile, parandărătul. Da. Bani gheață.

De la stăpânii de oi din târgurile secolului 18 până la stăpânii de hiperbolizi din secolul 21 banii gheață s-au cuibărit în cultură noastră, nu-i poți îndepărta așa ușor de acolo. Te simți puternic când îți scuipi în degete și numeri un teanc de bani gheață, pe care tocmai l-ai scos de la bancomat, în ziua de salarii – ați văzut de cozi se fac la bancomate în ziua de salarii?

Marcel Ciolacu, vor mai fi ocazii.

Opinie publicată în Ziarul Financiar

Comenteaza