Ucraina a primit 2,7 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional: „Sprijin pentru drumul spre victorie”

Ucraina a primit 2,7 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional: „Sprijin pentru drumul spre victorie”
| Foto: evz.ro

Ucraina a primit 2,7 miliarde de dolari americani din partea Fondului Monetar Internaţional. Este vorba despre prima tranşă dintr-un împrumut în valoare de peste 15 miliarde de dolari.
 

Ministrul ucrainean de finanţe, Sergiy Marchenko, a confirmat luni sosirea banilor.

„Mulţumim partenerilor noştri pentru că sprijină Ucraina pe drumul spre victorie", a declarat Marchenko.

FMI a aprobat un împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Împrumutul pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia ţării în timp ce aceasta se luptă cu armata Rusiei, de 13 luni.

Decizia deschide calea pentru o plată imediată de aproximativ 2,7 miliarde de dolari către Kiev şi impune Ucrainei să realizeze reforme ambiţioase, în special în sectorul energetic, a precizat Fondul, vineri, într-o declaraţie.

Împrumutul din cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF) este primul program major de finanţare convenţională aprobat de FMI pentru o ţară implicată într-un război de amploare.

Programul anterior al Ucrainei, în valoare de 5 miliarde de dolari, un program pe termen lung al FMI, a fost anulat în martie 2022, când fondul a acordat o finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari, cu puţine condiţii. În octombrie anul trecut, a oferit încă 1,3 miliarde de dolari în cadrul unui program de tip „fereastră de şoc alimentar”.

Un oficial al FMI a declarat că noul pachet de 115 miliarde de dolari include împrumutul FMI, 80 de miliarde de dolari în promisiuni de granturi şi împrumuturi concesionale din partea instituţiilor multilaterale şi a altor ţări, precum şi angajamente de reducere a datoriei în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească Ucraina

Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiţii în următorii doi ani, inclusiv măsuri pentru creşterea veniturilor fiscale, menţinerea stabilităţii cursului de schimb, menţinerea independenţei băncii centrale şi consolidarea eforturilor de combatere a corupţiei.

În cea de-a doua fază a programului vor fi necesare reforme mai profunde pentru a spori stabilitatea şi reconstrucţia postbelică timpurie, revenind la cadrele de politică fiscală şi monetară de dinainte de război, stimulând competitivitatea şi abordând vulnerabilităţile sectorului energetic, a precizat FMI.

Un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei SUA a declarat că programul a fost „foarte solid” şi a inclus angajamente din partea autorităţilor ucrainene de a atinge 19 obiective de referinţă structurale numai în următorul an.

Primul director general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat că programul se confruntă cu riscuri „excepţional de ridicate”, iar succesul său depinde de mărimea, compoziţia şi momentul finanţării externe pentru a contribui la eliminarea deficitelor de finanţare fiscală şi externă şi la restabilirea sustenabilităţii datoriei Ucrainei.

„Invazia Rusiei în Ucraina continuă să aibă un impact economic şi social devastator”, a spus ea, lăudând autorităţile ucrainene pentru menţinerea „stabilităţii macroeconomice şi financiare generale” în ciuda tensiunilor provocate de război.

Decizia oficializează un acord la nivelul personalului FMI încheiat cu Ucraina la 21 martie, care ia în considerare calea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană după război.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat noua finanţare.

„Este un ajutor important în lupta noastră împotriva agresiunii ruseşti”, a declarat el pe Twitter. „Împreună susţinem economia ucraineană. Şi mergem înainte spre victorie!”.

Comenteaza