Ungaria a solicitat eliminarea Patriarhului Kiril al Moscovei de pe lista persoanelor sancţionate

Ungaria a solicitat eliminarea Patriarhului Kiril al Moscovei de pe lista persoanelor sancţionate

Ungaria a întârziat miercuri finalizarea pachetului de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, insistând asupra eliminării şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, de pe lista persoanelor sancţionate, au declarat trei diplomaţi pentru Reuters.

Liderii Uniunii Europene au ajuns la începutul acestei săptămâni la un acord de principiu cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, iar emisarii guvernamentali ai UE urmau să transforme miercuri acest acord politic într-un text juridic pentru a putea intra în vigoare.

Pachetul include o decizie de interzicere a achiziţiilor de petrol rusesc şi de produse rafinate transportate pe mare în termen de şase până la opt luni din momentul în care pachetul devine lege.

"Acordul este suspenddat pentru că Ungaria se opune sancţiunilor împotriva Patriarhului Kiril", a declarat un diplomat UE. Alţi doi au confirmat că aceasta este situaţia, a transmis Mediafax. 

În 2012, Kiril a descris domnia lui Putin drept un „miracol al lui Dumnezeu” care a pus capăt tulburărilor economice din anii 1990 după dezintegrarea Uniunii Sovietice. 

Despre patriarhul Kiril s-a spus că a avut legături cu temutul serviciu secret sovietic (KGB), unde a lucrat și Putin și că duce un stil de viață mai mult decât luxos, a transmis ziare.com.  

De la începutul invaziei în Ucraina Kiril a susținut campania militară a Rusiei, cerând susținătorilor să se unească pentru a lupta împotriva „dușmanilor externi și interni” ai Moscovei. 

Comenteaza