Ungaria aprobă construirea a două reactoare nucleare în colaborare cu Rusia

Ungaria aprobă construirea a două reactoare nucleare în colaborare cu Rusia
| Foto: https://cursdeguvernare.ro/

Guvernul Ungariei a anunţat, vineri, începerea lucrărilor pentru construirea a două reactoare nucleare în colaborare cu grupul rus Rosatom, informează TheGuardian.

Ungaria a anunțat că construcția a două reactoare nucleare în valoare de de 12,5 miliarde de euro de către compania rusă Rosatom va începe în următoarele săptămâni, după ce autoritățile de reglementare au aprobat proiectul.

Războiul din Ucraina nu a descurajat interesul Ungariei pentru proiectul celor patru reactoare care operează deja la uzina Paks din afara Budapestei.

Faptul că proiectul merge înainte este un alt indiciu al legăturilor strânse dintre premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, și președintele rus, Vladimir Putin.

„Acesta este un pas mare, o piatră de hotar importantă”, a declarat ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó, pe Facebook, după ce autoritatea națională de reglementare a emis joi acordul, după numeroase întârzieri.

De la începutul invaziei armatelor lui Vladimir Putin în Ucraina, Ungaria a avut o atitudine reticentă privind aplicarea sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, obţinând excepţii privind aprovizionarea cu petrol şi contracte avantajoase privind gazele.

Comenteaza