Viktor Orban mai dă o lovitură Uniunii Europene. Ungaria, acord cu Rusia pentru livrări suplimentare de gaze

Viktor Orban mai dă o lovitură Uniunii Europene. Ungaria, acord cu Rusia pentru livrări suplimentare de gaze
| Foto: dw.com

Ungaria se aşteaptă să semneze un acord cu Rusia privind livrări suplimentare de gaze de 700 de milioane de metri cubi până la sfârşitul verii, a declarat vineri premierul maghiar Viktor Orban la radioul de stat.

Cele două ţări au purtat discuţii pentru livrări suplimentare pe lângă un pact de aprovizionare pe termen lung existent. "Ungaria va avea suficient gaz", a declarat Orban, potrivit Reuters.

"Negociem cu ruşii pentru a cumpăra încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, acest acord poate fi semnat în timpul verii şi atunci vom fi în siguranţă", a adăugat el.

Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze ale Ungariei sunt pline în prezent în proporţie de aproximativ 50%, acoperind 29% din consumul anual.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menţinut ceea ce numeşte relaţii pragmatice cu Moscova de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a creat tensiuni cu aliaţii din UE dornici să adopte o poziţie mai dură. Acordurile separate cu Rusia sunt un cuţit plasat în spatele solidarităţii europene, care este considerată unica soluţie pentru limitarea impactul unei întreruperi a livrărilor cu gaz în timpul sezonului rece.

Ungaria, care este dependentă în proporţie de aproximativ 85% de gazul rusesc, se opune ferm ideii de sancţiuni UE asupra importurilor de gaz rusesc. În cadrul unui acord pe 15 ani cu compania rusă Gazprom, semnat anul trecut, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia şi încă 1 mld. mc prin intermediul unei conducte din Austria.

Comenteaza