Viktor Orban se ia de instituțiile care i-au tăiat Ungariei fondurile europene: „O glumă...”

Viktor Orban se ia de instituțiile care i-au tăiat Ungariei fondurile europene: „O glumă...”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că solicitarea Parlamentului European de a tăia fondurile pentru Ungaria din cauza regresului democratic a fost o „glumă plictisitoare".

Europarlamentarii au votat joi pentru a condamna deteriorarea democraţiei în Ungaria sub conducerea lui Orban, aflat la putere din 2010, intensificând presiunea asupra conducerii UE pentru a tăia fondurile Ungariei.

„În ceea ce priveşte decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenţie", a declarat Orban, după întâlnirea cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Invocând „riscuri de corupţie”, se aşteaptă ca, în curând, Comisia Europeană să recomande suspendarea sumelor alocate Budapestei din bugetul comun al blocului de 1.100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-27. Aceasta ar fi prima măsură a UE în cadrul noului pachet de sancţiuni financiare, denumit „bani pentru democraţie".

Măsurile au fost convenite în urmă cu doi ani, după ce liderii UE i-au acuzat pe Orban şi aliaţii săi din Polonia că „au dat înapoi cu privire la principiile democratice liberale”.

În ultimele săptămâni, Budapesta a fost supusă la presiuni pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul şi a debloca finanţarea pentru economia Ungariei.

Comenteaza