Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Mihaela Suciu, director general DEER: Costurile generate de atacurile cibernetice sunt uriașe / Suntem obligați să digitalizăm

Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Mihaela Suciu, director general DEER: Costurile generate de atacurile cibernetice sunt uriașe / Suntem obligați să digitalizăm
| Foto: Ziua de Cluj

Mihaela Suciu, directorul general al Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), a vorbit la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie de la Cluj despre importanța investițiilor în digitalizare și despre costurile enorme generate în urma atacurilor cibernetice.

Interesul pentru securitatea cibernetică crește de la an la an.

„Ediția de anul trecut a fost un început timid. Nu am știut că există atât de mult interes pentru securitatea cibernetică în domeniul nostru de activitate. Ne-am convins. Anul trecut au fost peste 200 de reprezentați, iar azi sunt peste 300 prezenți la forum. Interesul crește. Este clar că am identificat o problemă, o vulnerabilitate, la care cu toții căutăm răspuns. Trăim într-o societate care este într-o continuă schimbare. Toți de dorim tranziție la energie verde, dar nu este posibil fără digitalizare. În mod normal, acum nu putem să vorbim nici de energie fără digitalizare, nici invers", a declarat Mihaela Suciu, directorul general al DEER, în pirma zi a Forumul de Securitate Cibernetică în Energie 2024.

La forumul de la Cluj se întlnesc cei care caută soluții cu cei care le oferă. 

„În aceste două zile, Cluj-Napoca va fi capitala securității cibernetice în România, deoarece aici sunt prezenți cei mai importanți vectori de pe piață. Atât cei care caută soluții în domeniul distribuției, furnizării, transportului, cât și cei care sunteți cei mai în masură să ne oferiți soluții. Sunt convinsă că la final, precum s-a întâmplat și anul trecut, vom pleca de aici cu soluții și cu idei inovatoare. Vă anunț de pe acum că și anul viitor vom avea a treia ediție a forumului, tot la Cluj-Napoca. Îmi doresc să plecăm cu țoții de aici cu soluții. Și la problemele cunoscute, și la cele care vor apărea”, a mai adăugat Mihaela Suciu.

Mihaela Suciu: Din păcate, atacurile cibernetice au o profitabilitate de 1500%

Directorul DEER a afirmat în cadrul forumului că instituția pe care o conduce efectuează exerciții de securitate.

„Până acum nu am avut probleme mari. Anul trecut, când am fost în situația de a fi atacați, colegii mei au izolat virusul. Este primul pas pe care trebuie să-l facă oricine. Să nu-l lase să se ducă. După, instituțiile ne-au ajutat în permanență. Am anunțat și Guvernul, și Ministerul Energiei. Am simțit că nu suntem singuri. Am simtit ajutor. Dacă vi se întâmplă asta înainte să existe alte legislații suplimentare, să știți că instituțiile sunt lângă voi”, a spus Mihaela Suciu.

Directorul DEER a citat un studiu care arată care ar fi costurile aproximative fi generate de un atac cibernetic. 

„S-a făcut o analiză a firmei Cybersecurity Ventures, care arată că, în 2025, costurile generate de criminalitatea cibernetică vor depăși, cel mai probabil, 10 mii de miliarde de dolari. Comparativ, la nivelul anului 2015 au fost în jur de trei mii de miliarde de dolari. Cutremurele din Turcia și Siria, furtunile, uraganele din SUA și alte dezastre naturale au provocat anul trecut pierderi de 250 de miliarde de dolari. Sunt pierderi incomensurabille, iar atacurile cibernetice, din păcate, sunt activități cu o profitabilitate de 1500%. Nu cred că avem astăzi o afacere la nivel mondial care să atingă acest nivel”, a mai spus Mihaela Suciu.

Potrivit directorului DEER, distribuitorii de energie sunt puși în situația de a identifica soluții înainte să apară legislația.

„Tranziția energetică este guvernată ce cei trei D: Decarbonizare, Digitalizare și Descentralizare. Noi, distribuitorii, suntem obligați să digitalizăm, nu avem altă variantă. Noi avem nevoie de investiții în modernizarea rețelelor de distribuție. Dacă 75% investim în digitalizare și protecție, 25% nu ne ajung. Așa că acționarii trebuie să ne ajute. Presiunea pe utilizatorul final nu va rezista. Va fi prea mare. Avem nevoie de bani europeni, pe fondul de modernizare. Am depășit cifra critică de trei miliarde de lei, mai avem proiecte de vreo încă două miliarde de lei, dar avem nevoie de fonduri pentru a nu pune presiunea mare pe tarifele de distribuție.

Investiția mare trebuie făcută în rețele. Am simțit reducerea de personal din zona IT la noi, la concurs. Pe trei locuri au venit opt oameni, din care patru foarte bine pregățiți. Evident că am suplimentat locurile, deoarece avem nevoie de ei, de acești profesioniști. Facem pași în direcția bună”, a conchis Mihaela Suciu.

Cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie are loc în perioada 13-14 noiembrie la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Distribuție Energie Electrică Romania (DEER).

În contextul evoluției rapide a tehnologiilor digitale și a creșterii exponențiale a amenințărilor cibernetice în domeniul energetic, Cluj-Napoca a devenit din nou, timp de două zile, un hub al securității cibernetice. Evenimentul reunește autorități naționale, experți din sectoarele energetic și IT, precum și reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică.

Printre temele principale se numără abordarea amenințărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanța colaborării dintre sectorul public și privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor și dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel național și internațional.

Comenteaza