Acord între Japonia şi NASA. Vor colabora pe ISS şi în viitoare misiuni selenare

Acord între Japonia şi NASA. Vor colabora pe ISS şi în viitoare misiuni selenare
| Foto: NASA

Japonia şi NASA au căzut de acord să colaboreze în noi proiecte şi misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dar şi în viitoare misiuni de explorare a Lunii, atât cu echipaje umane cât şi cu exploratori robotici, transmite DPA.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, şi ministrul nipon al educaţiei, culturii, sportului, ştiinţei şi tehnologiei, Koichi Hagiuda, au semnat o declaraţie de intenţie comună cu privire la explorarea spaţială în cadrul unei întruniri desfăşurate în mediul virtual, relatează Agerpres.

Conform acestei declaraţii, cele două părţi intenţionează să colaboreze în cadrul ISS, dar şi al programului Artemis al NASA (program care îi va readuce pe astronauţii americani pe Lună).

"Astăzi, semnarea acestei declaraţii de intenţie se adaugă unei îndelungate istorii a cooperărilor fructuoase dintre SUA şi Japonia în spaţiu", a declarat cu această ocazie administratorul NASA, Jim Bridenstine.

"Apreciem susţinerea puternică din partea Japoniei pentru (programul) Artemis şi ne bucurăm să putem extinde parteneriatul robust de care ne-am bucurat pe Staţia Spaţială Internaţională şi pe orbita Lunii, la suprafaţa sa şi dincolo", a adăugat el.

"Este un pas important pentru noi, spre dezideratul de a trimite un prim astronaut japonez pe Lună", a declarat la rândul său ministrul nipon al educaţiei, Koichi Hagiuda.

În cadrul programului spaţial Artemis, NASA va trimite oameni pe Lună în 2024 şi va stabili un program sustenabil de explorare a suprafeţei selenare alături de partenerii săi comerciali şi internaţionali, cel mai târziu până în 2028. 

Comenteaza