Canada colaborează cu NASA pentru revenirea pe Lună

Canada colaborează cu NASA pentru revenirea pe Lună

Canada colaborează cu agenţia spaţială americană NASA pentru revenirea pe Lună şi va participa la crearea staţiei Gateway, care va servi ca releu în timpul călătoriilor între Pământ şi satelitul său natural, a anunţat premierul canadian Justin Trudeau, relatează AFP.

"Canada va merge pe lună", a declarat liderul canadian la o conferinţă de presă la sediul Agenţiei Spaţiale a Canadei (ASC), aflată la periferia Montrealului.

ASC va furniza un "sistem robotizat inteligent", Canadarm 3, "care va permite repararea şi întreţinerea staţiei Gateway", a spus el. Un astfel de braţ robotizat canadian echipează în prezent Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

NASA intenţionează să creeze până în 2026 o mică staţie spaţială care să orbiteze Luna (Gateway), ce va servi ca punct de oprire în timpul călătoriilor Pământ-Lună.

"Gateway nu este doar unul dintre cele mai ambiţioase proiecte întreprinse până în prezent de om. Nu doar că (staţia) va servi ca avanpost pentru o prezenţă de lungă durată pe Lună, dar va fi şi o rampă de lansare pentru Marte şi mai departe", a declarat Trudeau, menţionând că Statele Unite au cerut Canadei "să le însoţească pentru a atinge această nouă frontieră".

NASA are în vedere o revenire a astronauţilor pe Lună în 2028, la 56 de ani după Eugene Cernan, ultimul om care a păşit pe suprafaţa Lunii în timpul misiunii Apollo 17.

Trudeau a declarat că participarea Canadei la proiectul NASA face parte din "noua strategie spaţială" a ţării, pentru care a anunţat o investiţie de 2,05 miliarde de dolari canadieni (1,4 miliarde de euro) pe 24 de ani.

Washingtonul a salutat imediat angajamentul Canadei. "Cel mai apropiat prieten şi partener al nostru, Canada, ne însoţeşte în această aventură epică către Lună şi Marte şi nu putem fi mai încântaţi", a declarat Kelly Craft, ambasadoarea SUA la Ottawa, salutând "începutul unei noi ere în cooperarea spaţială SUA-Canada". 

Etichete
Comenteaza