Premiul Abel pentru matematică, atribuit pentru prima dată unei femei

Premiul Abel pentru matematică, atribuit pentru prima dată unei femei

Premiul Abel pentru matematică a fost atribuit pentru prima dată unei femei, americancei Karen Uhlenbeck, specialistă în ecuaţii cu derivate parţiale, a anunţat Academia Norvegiană pentru Ştiinţă şi Litere.

''Karen Uhlenbeck a primit premiul Abel 2019 pentru realizările sale fundamentale în analiza geometrică şi teoria etalonării, care au modificat radical lumea matematicii'', a declarat preşedintele comitetului Abel, Hans Munthe-Kaas.

"Teoriile sale au revoluţionat felul în care înţelegem suprafeţele minimale, aşa cum sunt cele formate de bule de săpun şi probleme de minimizare mai generale, la dimensiuni superioare", se mai precizează în comunicat.

În vârstă de 76 de ani, Karen Uhlenbeck este cercetător principal invitat la Universitatea Princeton, precum şi profesor asociat la Institute for Advanced Study (IAS) din SUA.

Născută în Cleveland, cercetătoarea ''a elaborat instrumente şi metode de analiză globală, care vor servi de acum înainte drept instrumente de lucru pentru toţi specialiştii în geometrie şi analiză'', a subliniat Academia Norvegiană pentru Ştiinţă şi Litere.

Cercetătoarea americană este prima femeie care primeşte premiul Abel, creat în 2003 de guvernul norvegian pentru a compensa absenţa unui Nobel în domeniul matematicii. Premiul poartă numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829).

Dotat cu 6 milioane de coroane (620.000 de euro), premiul Abel este una dintre cele mai prestigioase distincţii la nivel global din domeniul matematicii, alături de medalia Fields, atribuită din patru în patru ani.

Comenteaza