Stimulator cardiac alimentat cu ajutorul bătăilor inimii, testat cu succes

Stimulator cardiac alimentat cu ajutorul bătăilor inimii, testat cu succes

Un stimulator cardiac a cărui energie este furnizată de bătăile inimii a fost testat cu succes în cadrul unui studiu realizat pe porci şi ar putea să deschidă calea către dezvoltarea unor stimulatoare implantabile, ce ar putea să funcţioneze pe durata întregii vieţi a pacienţilor, informează AFP, citat de Agerpres.

Stimulatoarele cardiace ("pacemakers" în limba engleză, n.r.), de care depind milioane de persoane, sunt alimentate cu baterii voluminoase şi care au durate limitate de funcţionare, fapt ce implică necesitatea realizării mai multor intervenţii chirurgicale pentru a le înlocui.

Modelul de stimulator cardiac fără baterie, descris marţi în revista Nature Communications, a primit denumirea de "stimulator cardiac simbiotic" şi are "obiectivul final" de a fi "un implant pe viaţă", a declarat profesorul Zhou Li de la Academia Chineză de Ştiinţe, autorul acestui studiu, realizat în colaborare cu Zhong Lin Wang, membru al Academiei Chineze de Ştiinţe şi cercetător la Georgia Institute of Technology din Statele Unite.

Autorii cercetării au demonstrat, într-un studiu realizat pe porci adulţi, că dispozitivul lor implantabil este capabil nu doar să asigure o stimulare cardiacă eficientă, ci poate, de asemenea, să corecteze tulburări ale ritmului cardiac (aritmie sinusală) şi să prevină complicaţii medicale ce pot să provoace decesul.

Aparatul reprezintă "o versiune ameliorată a stimulatorului cardiac autoalimentat", a dezvăluit profesorul Zhou Li.

Recuperatorii de energie, care generează electricitate pe baza impulsurilor trimise de organism, s-au dovedit eficienţi în ultimii ani, însă doar în cazul unor teste realizate pe animale de talie mică, precum şobolanii, şi pe celule cu un slab consum de energie.

Stimulatorul cardiac simbiotic implantat este compus din trei părţi: unitatea de recuperare de energie iTENG (un "nanogenerator triboelectric implantabil"), unitatea de gestionare a alimentării (PMU) şi stimulatorul cardiac.

Această tehnologie de autoalimentare ar putea fi aplicată şi pentru alte dispozitive medicale implantabile (stimulator neuronal etc.), dar şi pentru obiecte conectate, senzori autoreîncărcabili şi îmbrăcăminte "inteligentă", potrivit profesorului Zhou Li.

Rezultatele studiului sunt "foarte încurajatoare, însă o mulţime de lucruri rămân de făcut înainte ca dispozitivul să poată fi utilizat pe oameni", a declarat Tim Chico, profesor de medicină cardiovasculară şi consultant onorific în cardiologie la Universitatea Sheffield. "Acest studiu a fost realizat pe porci, ale căror inimi au aceeaşi mărime cu cordul uman şi care sunt, deci, adeseori utilizate pentru a testa dispozitive sau tratamente înainte de utilizarea acestora pe oameni", a adăugat el.

Autorii invenţiei au recunoscut că "anumite provocări trebuie încă surmontate" pentru ca dispozitivul să ajungă să aibă aplicaţii clinice, printre acestea numărându-se "o unitate de gestionare a alimentării mai eficientă".

Comenteaza