Băsescu, la Cluj: "Invalidarea referendumului pe justiție va fi un dezastru"

Băsescu, la Cluj: "Invalidarea referendumului pe justiție va fi un dezastru"

Traian Băsescu, candidatul PMP pentru alegerile europarlamentare, a declarat duminică, la Cluj, că referendumul pe justiție va avea mai mult impact dacă nu va fi validat, decât dacă ar trece.

"Votez la referendum și trebuie toți să votați. Am spus-o, sunt criticabile întrebările, dar trebuie să putem un „da” acolo, pentru că acel referendum nu produce efecte dacă va fi validat, în schimb are un potențial formidabil de a produce efecte negative dacă nu va fi validat. Acesta este adevărul, este cea mai spectaculoasă capcană pe care am văzut-o vreodată, din punct de vedere politic", a afirmat fostul președinte.

Invalidarea referendumului va da undă verde coaliției de guvernare să modifice codul penal după bunul plac, a explicat Traian Băsescu.

"Validarea cu un răspuns majoritar pozitiv înseamnă că pe ambele întrebări trebuie modificată constituția, ca să fie aplicabile, ceea ce este imposibil - s-a dovedit la referendumul cu trei sute de parlamentari. Rezultatul, din punct de vedere al impactului legal, este zero, însă invalidarea referendumului va fi un dezastru, va da alianței PSD-ALDE-UDMR apă la moară să facă zob și codul penal, și legile de funcționare a justiției".

Referendum pe justiție, în ziua alegerilor europarlamentare

Pe lângă alegerile pentru Parlamentul European, pe 26 mai va avea loc și referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis, pe domeniul justiţiei. Pentru a putea fi validat, cel puțin 30% dintre cetățenii cu drept de vot trebuie să se prezinte la urne.

Întrebările sunt:

„1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

După referendum, rezultatele sunt trimise la Curtea Constituţională, pentru a se stabili constituţionalitatea şi pentru a fi validat.

Comenteaza