Update Danileţ, după scrisoarea lui Toader: "A procedat într-un mod absolut mizerabil. CSM trebuie să reacționeze"

Danileţ, după scrisoarea lui Toader: "A procedat într-un mod absolut mizerabil. CSM trebuie să reacționeze"

Judecătorul clujean, Cristi Danileţ, reacţionează la scrisoarea trimisă de Tudorel Toader ziarului Financial Time, spunând că ministrul "a procedat într-un mod absolut mizerabil" şi consideră că "CSM trebuie să reacţioneze imediat".

Judecătorul Cristi Danileț spune că "un astfel de atac este fără precedent" şi că "afirmațiile ministrului dovedesc disperarea unei părți a clasei politice" care se teme că procurorul Kovesi ar putea ajunge şef al Parchetului European.

"Ministrul Justiției a procedat într-un mod absolut mizerabil trimițând la Financial Times o scrisoare împotriva Codruței Kovesi. CSM trebuie să reacționeze imediat! Un astfel de atac este fără precedent: un procuror român este atacat în presa străină de un ministru al justiției din România. Faptele care i se impută fostei șefe DNA sunt contrazise de realitate. Afirmațiile ministrului dovedesc disperarea unei părți a clasei politice și teama ca procurorul Kovesi să ajungă șef al Parchetului European", a scris judecătorul Cristian Danileţ, pe Facebook.

După ce a publicat un comentariu elogios pentru Kovesi, asumat de board-ul editorial al ziarului, Financial Times a publicat o scrisoare a ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, în care acesta solicită ca Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef DNA, să nu fie numită în funcţia de procuror-şef european.

”Coerciția” în campania anti-corupție din România este titlul scrisorii semnate de Tudorel Toader, care reia explicațiile privind demiterea lui Kovesi, în vreme ce asigură că nu are nimic cu ea. 

 „Nu am nimic personal împotrivă, dar din toate probele pe care le-am văzut de la judecători și procurori și alte surse credibile nu ar trebui numită în aceasta funcţie importantă”, a transmis ministrul Justiției, despre Laura Codruța Kovesi.

„Doamna Kovesi nu a fost demisă anul trecut pentru că agenția anti-corupție pe care o conducea, DNA, viza politicieni corupți. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră constituțională a spus acest lucru. Strategia de anchetare a doamnei Kovesi se baza pe coerciție”, mai scrie Tudorel Toader, potrivit realitatea.net.   

”Judecătorii care au analizat dosarele demarate de DNA au găsit stenograme modificate, probe falsificate, denunțuri false făcute de martori și probe ascunse intenționat față de acuzați. Asta nu este justiție. Instituția Procurorului European trebui să-i caute cu insistență pe cei vinovați, dar nu prin sacrificarea drepturilor omului și a procedurilor normale”, concluzionează ministrul Justiției.

Scrisoarea lui Toader vine în ziua în care la Bruxelles are loc Conferința președinților, formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice, care vor stabili echipa de negociere cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-șef european, post pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.

Kovesi este aşteptată, joi, la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de Sebastian Ghiţă.

UPDATE: Într-o reacție acordată presei, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat: "Scrisoarea a fost redactată şi trimisă în numele Guvernului României".

   

Etichete
Comenteaza