Decizie definitivă! Danileț rămâne sancționat pentru postarea care aduce "atingere onoarei sau probităţii profesionale"

Decizie definitivă! Danileț rămâne sancționat pentru postarea care aduce "atingere onoarei sau probităţii profesionale"

Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a menţinut decizia CSM prin care judecătorul clujean Cristi Danileţ a fost sancţionat disciplinar în 2019 pentru un mesaj postat pe Facebook. Sancţiunea a fost adoptată pentru "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale".

Instanţa supremă a respins contestaţia făcută de Danileţ împotriva deciziei din 7 mai 2019 luată de Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară, prin care magistratul a fost sancţionat cu o diminuare de 5% din indemnizaţie, pe o perioadă de 2 luni, pentru încălcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu".

Cristi Danileţ a fost cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară în legătură cu un mesaj pe care l-a postat pe pagina de Facebook, în data de 9 ianuarie 2019.

"Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a 'abuzurilor instituţiilor de forţă'. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora 'Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) a democraţiei constituţionale'? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi ... constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor", scria Danileţ.

Comenteaza