Judecătorul clujean Cristi Danileț, exclus pentru a treia oară din magistratură

Judecătorul clujean Cristi Danileț, exclus pentru a treia oară din magistratură
| Foto: https://www.facebook.com/cristi.danilet

Cristian Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, a fost exclus pentru a treia oară din magistratură pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

Judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență, potrivit ordinii de zi soluționate.

Decizia a fost luată cu un vot strâns de 5 la 4. Judecătorii care au votat pentru excludere sunt Lia Savonea, Simona Marcu, Margareta Țânț, Bogdan Mateescu și Marian Budă. Contra au votat Andrea Chiș, Mihai Bălan, Evelina Oprina și Gabriela Baltag, potrivit surselor g4media.ro din CSM.   

”HOTARÂRE Cu majoritate, Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II a din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza II a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiate”, se arată în decizia Secției pentru judecători a CSM din 20 iulie 2022.

În ultimele 8 luni, judecătorul clujean a mai fost exclus de 2 ori din magistratură de Secția pentru judecători a CSM. Acțiunea precedentă a avut loc doar în urmă cu câteva luni, mai precis în luna mai a acestui an pe motiv că ar face parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât acesta este membru activ în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ.

Prima excludere a avut loc în decembrie 2021 din cauza a două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok, pe motivul că ar fi înfățișat o „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Danileț a afirmat atunci că imaginile incriminate de CSM reflectă viața sa privată și nu au legătură cu justiția - în cele două filmulețe apărea în timp ce își tăia gardul viu de acasă, respectiv curăța o piscină.

Comenteaza