Kovesi: În România, independenţa justiţiei a fost afectată constant prin atacuri şi modificări legislative

Kovesi: În România, independenţa justiţiei a fost afectată constant prin atacuri şi modificări legislative
| Foto: hepta

Laura Codruţa Kovesi a vorbit, pentru Euronews, despre noile competenţe date Parchetului European în lupta contra corupţiei. Procurorul consideră că există corupţie în aproape toate ţările, nu doar în cele din Uniunea Europeană.

Întrebată despre corupţia din România, Kovesi a spus că independenţa justiţiei a fost afectată constant prin atacuri şi modificări legislative, transmite Mediafax.

În interviul acordat postului Euronews, procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, a spus că fenomenul corupţiei există aproape peste tot, nu doar în ţările membre UE, însă amploarea acestuia depinde de nivelul de implicare al autorităţilor locale.

Răspunzând în limba română la întrebările jurnalistului, fosta şefă a DNA a precizat că, odată operaţional, Parchetul European va avea ca atribuţii investigarea şi angajarea urmăririi în justiţie pentru fraude legate de bugetul UE, instituţia urmând să devină una care va schimba fundamental modul în care au fost cercetate până acum aceste fraude financiare şi infracţiunile de criminalitate organizată.
 
Întrebată de corupţia din România după ce a părăsit DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus că îi este greu să comenteze ce se întâmplă la Direcţia Anticorupţie, la doi ani după ce a plecat din fruntea instituţiei. Totuşi, procurorul e de părere că "independenţa justiţiei a fost afectată constant prin atacuri şi modificări legislative". 
 
De asemenea, Kovesi a mai spus că după ce vor fi demarate investigaţiile antifraudă la nivelul UE, se aşteaptă la atacuri, dar susţine că e pregătită pentru orice.
 
"Mă aştept să văd atacuri împotriva instituţiilor şi procurorilor noştri, dar cred că experienţa mea anterioară a fost o pregătire bună pentru ceea ce va urma. Sunt sigură că vom forma o echipă foarte bună împreună cu toţi procurorii europeni, nu voi fi singură în această luptă. (...) Sunt sigură că vor urma atacuri, dar sunt pregătită şi sunt convinsă că şi colegii mei vor fi gata".

Comenteaza