Breaking news Update Profesor de la UBB Cluj, reținut de DNA! Lua MITĂ de la masteranzi ca să-i treacă la examen

Profesor de la UBB Cluj, reținut de DNA! Lua MITĂ de la masteranzi ca să-i treacă la examen
| Foto: arhivă

Un lector universitar doctor din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița a fost reținut de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată. UPDATE: Cum se apără UBB.

Cadrul didactic a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce primea 50.000 de lei mită de la studenții la master ca să îi treacă la examene.

Rudolf Cristian, lector universitar în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, ar fi pretins diferite sume de bani, în funcție de nota pe care o doreau cursanții.

„În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:

  • 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
  • 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,
  • 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se arată în informarea DNA.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE: Reacția UBB Cluj în cazul cadrului didactic care a luat mită de la studenți

„Unul dintre principiile de bază ale funcționării unei comunități academice sănătoase este tocmai acela al integrității, iar Universitatea noastră condamnă orice abatere de la aceste principii.

În general, astfel de comportamente sunt nu doar ilegale, ci și profund imorale, iar comunitatea academică și studenții trebuie protejați.

În acest caz concret, dacă acuzațiile vor fi confirmate de demersul judiciar, soluția nu poate fi decât excluderea din mediul academic. UBB a demarat deja o analiză proprie pentru a proteja comunitatea academică și studenții pe parcursul demersului judiciar și va urmări cu atenție concluziile acestui demers”, transmite UBB Cluj. 

Comenteaza