Onorariile mici au scos avocaţii în stradă. Proteste la Cluj

Onorariile mici au scos avocaţii în stradă. Proteste la Cluj

Avocaţii Baroului Cluj au anunţat, luni, declanşarea unui protest pe fondul blocării plăţii onorariilor avocaţilor din oficiu şi a sumelor mici acordate acestora pentru asistenţa judiciară.

Avocaţii clujeni s-au alăturat colegilor din ţară şi au protestat, luni, purtând banderole albe la braţ în sălile de judecată. Aceştia cer majorarea sumelor acordate avocaţilor ca onorarii pentru asistenţa din oficiu.

100 de avocaţi s-au strâns pe scările Curţii de Apel Bucureşti, unde şi-au spus nemulţumirile. Aceştia cer ministrului justiţiei să îi cheme la discuţii pentru a dezbate în mod chestiunea fondurilor alocate, a sumelor mici care se acordă avocaţilor ca onorarii prin prisma protocolului din 2015 şi găsirea unor soluţii.

Avocaţii spun că manifestarea este premergătoare întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României şi Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, la care vor participa şi reprezentanţi ai Baroului, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

Cei prezenţi au dat un exemplu de onorariu încasat de un apărător care a asistat o persoană în faţa judecătorilor care au discutat luarea unei măsuri preventive. Apărătorii au prezentat un document potrivit căruia instanţa supremă a stabilit ca respectivul avocat să primească şase lei, sumă impozabilă.

Avocaţii au mai explicat că nu ar fi firesc ca un avocat să încaseze astfel de onorarii, raportat la gradul de salarizare al unui magistrat, arătând că şi un avocat parcurge aproximativ aceiaşi paşi pentru profesionalizare.

Conform unui comunicat al Baroului Timiş transmis recent Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului instanţei supreme şi altor instituţii din mediul judiciar, protestul va avea loc etapizat şi progresiv, putând ajunge până la refuzul avocaţilor de a se mai prezenta la instanţă şi de a mai oferi asistenţă judiciară în cauzele de oficiu.

În cazul în care avocaţii nu vor fi chemaţi la negocieri, aceştia se vor prezenta purtând o banderolă albă pe braţ în perioada 11 februarie - 24 februarie, apoi vor asigura asistenţa judiciară exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive în perioada 25 februarie - 10 martie.

Următorii paşi vor fi neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele menţionate, cu începere din 11 martie. 

Comenteaza