Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor de judecată din dosarele lui Dragnea şi Vâlcov

Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor de judecată din dosarele lui Dragnea şi Vâlcov

Procurorii DNA au făcut cereri de preschimbare a termenelor de judecată stabilite de judecătorii ICCJ în dosarele lui Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, motivul fiind judecarea cu celeritate a acestor cauze.

Dosarul lui Liviu Dragnea are termen pe 20 mai, iar cel al lui Darius Vâlcov pe 11 iunie.

În acest context, procurorii DNA cer judecătorilor să preschimbe aceste termene şi să acorde unele mai scurte, astfel încât dosarele să fie judecate mai repede, a informat, miercuri, Biroul de presă al DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru 20 mai, judecarea dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu.

La acest termen, Liviu Dragnea a dat o declaraţie în sala de judecată, după care, în mod normal, ar fi trebuit să fie dezbateri pe fond.

Avocaţii lui Dragnea şi ai celorlalţi inculpaţi au solicitat însă amânarea dezbaterilor până pe 19 aprilie, când Curtea Constituţională urmează să ia o decizie cu privire la conflictul de natură constituţională dintre Parlament şi Instanţa supremă pe tema completurilor specializate pe cazurile de corupţie.

Procurorul de şedinţă de la DNA nu a fost de acord cu amânarea procesului, acuzându-i pe avocaţi că urmăresc tergiversarea judecării dosarului.

"Ne opunem cererilor de amânare pentru că avem rezerve că se va pronunţa pe 19 aprilie o decizie a Curţii Constituţionale. Parlamentul se află în conflict cu el însuşi şi acel conflict de natură constituţională nu are efect asupra dosarului în cauză. Se încearcă tergiversarea cauzei, pentru că un membru al completului urmează să se pensioneze", a spus procurorul.

Tot atunci, procurorul de şedinţă a ridicat două excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu prevederile art. 29 din Legea 78/2000 şi art.174 din Codul penal, fără a cere însă amânarea procesului.

Judecătorii au admis solicitarea avocaţilor, iar procesul a fost amânat cu o lună.

 

Comenteaza