Raportul Comisiei Europene: Principalele probleme privind statul de drept cu care se confruntă România

Raportul Comisiei Europene: Principalele probleme privind statul de drept cu care se confruntă România

Un raport privind statul de drept, realizat de Comisia Europeană, prezintă principalele probleme ale României.

Comisia Europeană a publicat primul său raport întocmit în baza mecanismului privind respectarea statului de drept. Documentul vizează fiecare dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

Chiar dacă cele mai mari critici sunt adresate Ungariei şi Poloniei, observaţii au fost făcute şi României, Croaţiei sau Slovaciei. 

La capitolul independenţa justiţiei, raportul menţionează că ”în România, controversatele reforme realizate între 2017 şi 2019 cu impact negativ asupra sistemului judiciar contină să fie în vigoare. În 2020, guvernul şi-a exprimat angajamentul de repara modificările operate în ultimii ani, ceea ce a dus la o detensionare semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar”.
 
La capitolul ordonanţe de urgenţă utilizate excesiv, raportul noteză că ”În România, utilizarea pe scară largă a ordonanţelor de urgenţă aplicate în domenii cheie, inclusiv în ce priveşte reformele în justiţie, au ridicat îngrijorări în ce priveşte calitatea legislaţiei, stabilităţii raporturilor juridice şi respectarea separaţiei puterilor în stat. Recurgerea în mod frecvent a procedurilor pe repede înainte sau adoptarea legilor bazată pe iniţiative legislative introduse direct în parlament, fără a trece prin procedurile normale de consultare, reprezintă de asemnea un risc din perspectiva statului de drept”.
La capitolul acces la informaţii publice, raportul menţionează că ”acest drept este garantat în Constituţie sau în legislaţia secundară în toate statele membre, dar în unele ţări se înregistrează obstacole sau întârziere în furnizarea informaţiilor. În Cehia, Malta şi România, de exemplu, au fost raportate dificultăţi repetate şi obstacole în obţinerea informaţiilor”.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va anunţa, miercuri seară, modificările propuse la legile justiţiei. Înainte de conferinţa de presă, ministrul se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Ludovic Orban. Noile prevederi vor fi lansate în dezbatere publică.

Comenteaza