Sectorul financiar-bancar intern la început de 2012 (II)

Sectorul financiar-bancar intern la început de 2012 (II)
Persoanele fizice sunt cea mai afectată categorie în ceea ce priveşte creditarea. Populaţia a intrat în criză cu un grad ridicat de îndatorare, moneda naţională s-a depreciat în contextul trimestrelor de criză, iar condiţiile la nivelul pieţei forţei de muncă se menţin dificile, deteriorare puternică în comparaţie cu perioada premergătoare declanşării primului val al crizei mondiale.

Creditul neguvernamental în lei acordat populaţiei a scăzut cu 5,6% an/an (după declinul de 5,9% an/an din 2010); iar creditul neguvernamental în valută acordat populaţiei a crescut cu 4,4% an/an, evoluţie stabilă raportat la ritmul de 4,5% an/an din 2010. În privinţa evoluţiei dobânzilor practicate în sistemul bancar, notăm întreruprea către finalul anului 2011 a tendinţei de reducere a marjelor de dobândă pe segmentul credite-depozite în lei, pe fondul resimţirii celui de-al doilea val de criză economico-financiară, şi stabilizarea marjelor pe segmentul credite/depozite în euro. Situaţiile financiare agregate ale băncilor s-au deteriorat în ultimele luni din 2011, pe fondul creşterii riscului bancar, evoluţie determinată în principal de deteriorarea calităţii portofoliilor de credite: rata creditelor neperformante a depăşit pragul de 14% în trimestrul III. Practic, sistemul bancar intern a reintrat pe pierdere în trimestrul III.

Premisele pe termen scurt (3-6 luni) pentru evoluţia sectorului financiar-bancar intern se menţin predominant nefavorabile. Mă refer atât la cererea reală de creditare, dar şi la condiţiile existente la nivelul ofertei de creditare (problemele cu care se confruntă băncile, atât cele de dimensiune importantă - unul din cinci credite este neperformant la prima bancă din sistem -, dar şi la nivelul celor medii şi mici). Cererea reală de credite va fi nefavorabil influenţată de perspectivele macroeconomice nefavorabile: climatul macroeconomic advers din zona euro, cu impact asupra cererii externe. Totodată, procesul de consolidare bugetară, dar şi condiţiile economice dificile pentru populaţie nu exprimă premise favorabile nici pentru cererea internă.

Din păcate, la nivelul ofertei din sectorul financiar-bancar, nu vom putea observa o dinamică pozitivă, atâta vreme cât nu vom asista la eforturi de deblocare financiară, fie prin fuziuni-achiziţii, preluări ostile, restructurării masive ale portofoliilor de credite, etc. Practic, capitalul este blocat în diverse proiecte, iar prelungirea contextului macroeconomic dificil determină managerii din sistemul bancar să evite marcarea de pierderi cât mai mult posibil. Într-un astfel de context, este în creştere probabilitatea unei redimensionări la nivelul acestui sector în 2012. O ajustare către noua realitate economică internă este strict necesară în sectorul bancar, pentru că acesta reprezintă inima economiei, mai ales pe plan intern, unde nu putem vorbi despre finanţarea prin piaţa de capital. Atâta vreme cât se menţine blocajul din sectorul financiar-bancar, nu putem vorbi de perspective mai bune pentru economia internă.

Andrei RĂDULESCU
analist Broker Cluj

 

 

Comenteaza