Principesa Margareta: “Gătesc varză a la Cluj cu puţină grăsime”

Principesa Margareta: “Gătesc varză a la Cluj cu puţină grăsime”
Aceasta a vorbit, pentru ZIUA de CLUJ, despre reţetele sale: sărmăluţele în foi de viţă sau pastele cu scoici.

Principesa Margareta şi-a lansat ieri, la Cluj, "Cartea regală de bucate", cu reţete din mai multe ţări în care a avut ocazia să locuiască: Anglia, Elveţia, Danemarca şi Italia. Volumul, publicat la Editura Curtea Veche, a fost lansat într-un turneu naţional care mai cuprinde oraşele Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Braşov, Alba Iulia şi Târgu-Mureş. Cartea îmbină pasaje de istorie cu reţete de la marile case nobile ale lumii.

De ce o carte de bucate?
Nu este doar o carte de bucate, aceasta este despre oamenii care au scris reţetele. Mie mi s-a părut mai interesant în acest fel, adică să nu fie doar reţetele. Fiecare dintre ele are o poveste.

Care este reţeta dumneavoastră preferată dintre cele publicate în carte?
Mie îmi place foarte mult mâncarea italiană. Pasta cu scoici. Pastele, în general.

Gătiţi?
Da, sigur, gătesc.

Ce vă place mai mult din bucătăria românească?
Sarmalele în foi de viţă.

Aţi încercat să gătiţi varză a la Cluj?
Da, am încercat. Mai slab, nu-mi place când e multă grăsime.

Ce spuneţi despre particularităţile bucătăriei din zona Clujului?
Trebuie să stau aici mai multă vreme şi atunci voi învăţa care sunt acestea.

Sunteţi mulţumită de activitatea fundaţiei pe care aţi înfiinţat-o acum 20 de ani? Care sunt domeniile în care aţi putea sau aţi fi dorit să faceţi mai mult?
Oricum, trebuie să facem mai mult. E foarte frustrant că nu avem destui bani să facem tot ceea ce vrem, dar încercăm centre comunitare, cu proiecte intergeneraţionale, cu persoane în vârstă şi cu cele tinere. Merge foarte bine. Avem şi un proiect pentru tinerele talente.

Este o problemă strângerea de fonduri?
Da, mereu. Oricine are probleme acum. E greu pentru că trebuie muncit în fiecare moment.

E monarhia o potenţială soluţie de guvernare pentru România?
Am spus-o eu şi tatăl meu (regele Mihai - n. red.), a spus-o şi el mereu - este vorba de ceea ce vrea poporul român. Noi suntem aici, nu vrem să părăsim ţara, dar depinde de fiecare persoană ce vrea.

Cum vi se pare că arată acum Clujul?
Acum nu am apucat să văd Clujul, dar am fost mai des aici. E un oraş foarte vibrant, un oraş plin de tineri, plin de viaţă. Arată foarte bine.


Istorie a regalităţii

"Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne ospitalitatea în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale. De-a lungul sutelor de ani, familiile regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere", arată Principesa, în prezentarea volumului. "Cartea e un fel diferit de a cunoaşte familiile regale ale lumii", s-a exprimat aceasta, cu ocazia lansării. Amfitrion a fost profesorul universitar Ovidiu Pecican.

Amintiri din război

O fostă profesoară de fizică a cumpărat trei volume. "Le-am luat pentru mine, pentru prieteni şi nepoţi. Este şi puţină istorie în această carte. E bine să ne cunoaştem şi istoria". Pensionara l-a întâlnit pe Regele Mihai înainte de exilul acestuia: "Am o afecţiune pentru familia regală. Prin 1945, în timpul războiului, am reuşit să îi văd pe Regina-Mamă Elena şi pe Regele Mihai. Era o ocazie nefericită, o explozie a unei sonde în oraşul unde locuiam. Încă n-am apucat să încerc reţetele. Am convingerea că nu sunt pretenţioase".

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza