Tururi ghidate în Hoia și Baciu, cele mai bizare păduri din lume: “Am trăit experiențe înspăimântătoare”

Tururi ghidate în Hoia și Baciu, cele mai bizare păduri din lume: “Am trăit experiențe înspăimântătoare”
Hoia-Baciu Project organizează în cele două păduri devenite faimoase în întreaga lume, tururi în care curioșii se pot convinge, pe timp de zi sau noapte, de frumusețea acestor locuri, dar și de lucrurile inexplicabile care se petrec acolo.

Pădurile Hoia și Baciu sunt cunoscute la nivel mondial ca fiind printre cele mai înspăimântătoare păduri, în care se întâmplă diferite fenomene paranormale, inexplicabile și care ar fi vizitată de extratereștrii, fapt pentru care turiști din toată lumea vin intrigați la Cluj pentru a explora pădurile.

Turiștii străini și nu numai au ocazaia să o facă în mod organizat, alături de Hoia-Baciu Project, un grup de tineri de toate naționalitățile. Marius Lazin este cel care promovează bizarele păduri și le dă doritorilor ocazia să experimenteze fenomenele din Hoia și Baciu pe pielea lor.

"Proiectul a luat naștere mai mult dintr-o joacă. Un prieten bun de-al meu, inițiatorul proiectului, făcea deja de câțiva ani ieșiri în pădurea Hoia-Baciu pentru a "vâna", experimenta și pentru a simți pe propria piele farmecul pădurii. În ceea ce mă privește, chiar în acel moment puneam bazele unui ONG de promovare turistică a României (prin intermediul destinațiilor acesteia), așadar am zis că ar fi o oportunitate să promovăm pădurea Hoia-Baciu atât străinilor, cât și localnicilor, care de cele mai multe ori știu mai puține lucruri despre această pădure decât un străin. Suntem Asociația România - Your Lifetime Experience. Prin titlu vrem să transmitem faptul că România poate fi experiența vieții fiecăruia care o vizitează, prin varietatea sa. Imediat după ce am pus bazele asociației, proiectul "Hoia-Baciu Project" a devenit principalul proiect al acesteia, care are ca scop promovarea pădurii Hoia-Baciu și a potențialului turistic al acesteia, atât în rândul comunității locale, cât și pe plan internațional, și, deci, introducerea acesteia în diferite circuite turistice. Suntem un grup de voluntari tineri și implicați, în măsura în care timpul ne permite, dat fiind faptul că aproape toți avem locuri de muncă full-time, iar timpul alocat activităților asociației este limitat. Momentan suntem o echipă internațională formată din voluntari din România, SUA, Mexic și Egipt. Momentan echipa e formată din economiști, consultanți în turism, ghizi, fizicieni, psihologi, ingineri, designeri, juriști și programatori, tineri absolvenți", a spus Marius.

Ieșirile nu sunt dedicate exclusiv amatorilor de paranormal. Oricine dorește să cunoască istoricul acestor locuri, să cunoască natura într-o plimbare cu bicicleta sau să experimenteze pădurea pe timp de noapte, se poate înscrie în aceste tururi, întrucât fiecare ieșire este diferită.

"Am realizat ieșiri atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, pe vreme bună, ploaie, furtună, ninsoare sau minus 8 grade Celsius. Am fost pe jos, cu bicicleta sau cu jeep-ul, s.a.m.d.. Ideea de bază nu era să facem prea multe ieșiri, ci să promovăm locul în special în mediul online, ulterior putând include pădurea Hoia-Baciu în diferite circuite turistice. Ieșirile la pădure au venit ulterior, odată cu dorința multora de a vizita locul și de a auzi istoricul acestuia de la cineva mai familiarizat cu locul. Ocazional organizăm ieșiri pentru comunitatea locală, alteori organizăm concursuri pe pagina de Facebook Hoia-Baciu Project care au ca premii ieșiri la pădure sau produse promoționale marca Hoia-Baciu Project, adică stickere, tricouri, sesiuni foto. Mai facem ieșiri la cerere", explică Marius Lazin.

Fenomenele inexplicabile din Hoia și Baciu sunt reale

Curiozitatea tuturor este legată de fenomenele paranormale care se petrec aici. Pădurea a captat interesul lumii în special după ce în 1968, un clujean a fotografiat în Poiana Rotundă un OZN, fotografiile fiind printre puținele de acest gen autentice, după părerea specialiștilor. În repetatele ieșiri alături de Hoia-Baciu Project, Marius a simțit fenomenele ciudate pe pielea lui.

"Trăirile experimentate în pădurea Hoia-Baciu pot fi puse pe seama multor lucruri, în funcție de fiecare persoană în parte (în seama religiei, în seama hazardului, în seama explicațiilor științifice sau în seama paranormalului). Am trăit de câteva ori experiențe înspăimântătoare, cărora nu am putut să le găsesc explicații raționale: sunete bizare, diferențe mari de temperatură, disfuncționalitatea aparaturii electronice și altele".

Succes internațional

Hoia-Baciu Project are ecouri internaționale care se propagă până pe cealaltă parte a globului, și până la mari personalități de televiziune, din întreaga lume, din domeniul turismului și nu numai.

"Majoritatea participanților sunt străini inclusive din SUA, Australia, Noua Zeelandă. Am avut și participanți din România, însă la scară mai mică. Totodată, am avut toate grupele de vârstă, de la 8 ani până la 65+. Unii sunt atrași de istoria locului, alții de frumusețea lui sau poate doar caută o alternativă la agitația Clujului. Pasiunea pentru acest tip de activitate vine, în primul rand, datorită istoriei și misticismului locului. Pe de altă parte, ai șansa să cunoști o mulțime de oameni de profil din întreaga lume. Am avut ocazia sa-i întâlnim pe Aaron Sagers de la Travel Channel, Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, Bob Woodruff de la ABC News Nightline și alții".

Hoia-Baciu Project pregătește o nouă ieșire în luna februarie, dar urmează și alte proiecte care îi va intriga pe clujeni și pe străini.

"Cu siguranță vom mai organiza ieșiri în pădurea Hoia-Baciu, posibil chiar din luna februarie 2015. Dat fiind faptul că locurile sunt adesea limitate, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook Hoia-Baciu Project. Există și Mystery Cluj, parteneriatul dintre Hoia-Baciu Project, The Dungeon și Transylvania Quest Games, care va aduce și în anul 2015 evenimente precum Mystery Cluj Day, organizat în seara și noaptea de Halloween, seri de evadare din pădurea Hoia-Baciu, Treasure-Hunt-uri sau alte activități, care vor fi anunțate și pe pagina de Facebook "Mystery Cluj". Mystery Cluj își propune să aducă publicului clujean, și nu numai, activități, jocuri, tururi și evenimente bazate pe misticismul și misterul Clujului", a încheiat Marius Lazin.

Pasiunea e cea care leagă membrii echipei Hoia-Baciu Project, iar cei care sunt la fel de pasionați se pot alătura echipei trimițând un mail pe adresa hoiabaciu@gmail.com.

Comenteaza