5 destinații pentru o vacanță de iarnă sau un Crăciun altfel

5 destinații pentru o vacanță de iarnă sau un Crăciun altfel

Un site de călătorii a întocmit un top al celor mai interesante destinații pentru cei care vor să petreacă și un altfel de Crăciun decât cel cu clasicele reuniuni de familie și frământatul cozonacilor.

Iată 5 destinații perfecte pentru o altfel de vacanță de iarnă, propuse de momondo.ro, un motor de căutare global pentru călătorii:

1. Crăciun în Nassau, Bahamas

Petrecerea Junkanoo sau Ziua Națională în Bahamas Poza noua 23.12.2019


Dacă vrei să eviți un Crăciun tradițional și iți plac ritmurile de percuție pe care e imposibil să stai locului și în plus adori căldura dogoritoare a soarelui, atunci acordă-ți plăcerea să petreci la festivalul din Nassau! Parada stradală cu cea mai veche tradiție din Caraibe are loc în fiecare an, a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie și apoi în ziua Anului Nou, și concurează cu succes alături de festivalurile Mardi Gras din New Orleans și Carnavalul de la Rio când vine vorba de costume strălucitoare și încărcate de bijuterii.

Ai posibilitatea să petreci perfect aici între cele două mari sărbători de iarna, să îți încarci bateriile pe plaja mai puțin aglomerată din Cable Beach, sau să te recreezi cu niște scuba diving în adâncurile de un albastru de azur limpede.

2. Crăciun în Tromsø, Norvegia

Îmbată-ți criță privirea cu luminile din Tromsø! Poza noua 23.12.2019

Unde poate fi iarna mai în formă decât în Cercul Arctic? În Tromsø, iarna arată ca și cum s-a antrenat tot anul cu sudoarea frunții pentru ca de Crăciun să participe la cine știe ce campionat mondial al iernilor.

Îmbrăcat în întuneric pe tot parcursul iernii, orașul insular Tromsø își dă jos mantia este când vine decembrie și se arată în toată splendoarea. Mirosuri de clementine, de ramuri de molid și de turtă dulce se țin după vor ține ca o umbră, iar colindele vor inunda încântătoarea Catedrală Arctică.

Localnicii se reunesc în piețele de Crăciun, iar dacă plănuiești să li te alături, să nu te condamni prea tare dacă toate voințele de dietă ți se vor prăbuși ca niște popice de bowling după ce un jucător profesionist a terminat cu ele. Și dacă tot vei păcătui gastronomic, hai măcar să cernem din infinitele opțiuni de deliciosenii și să utilizăm în mod eficient capacitatea bagajului stomacal.

Așadar, a se consuma în cantități responsabile tradiționalele ingefærnøtter, bulgării de turtă dulce și un ceai cald de vuietoare (probabil la capitolul ceai poți să ceri cantitate dublă, doar e ceai, ce Dumnezeu).

Unul din avantajele pe care le are un întuneric complet (în afară de lucrul nerușinat care ți-a lovit sinapsele… ntz ntz ntz…) este că îți dă ocazia să vezi luminile nordice ce împroașcă cerul și pe care oamenii le-au numit aurore boreale. Urmărește-le după-amiaza de la 6 și până la miezul nopții, iar în timp ce aștepți să apară, profită de duiumul de zăpadă: fă dogsledding, pe românește, dă-te cu o sanie trasă de câini, fă niște cross country skiing sau pur ți simplu încumetă-te la o clasică bătaie cu bulgări de zăpadă.

3. Crăciun în Küssnacht, Elveția

Felinarele Klausjagen Poza noua 23.12.2019
Moș Crăciun este așteptat și primit în toate colțurile lumii cu nerăbdare și cu brațele deschise. Nu același lucru se poate spune că se întâmplă în orășelul de lângă Zurich, Küssnacht, de pe malul nordic al Lacului Lucerne, unde 20.000 de oameni se trezesc dis de dimineață pe 5 decmebrie ca să îl vâneze și să îl hărțuiască pe bătrânul bărbos cu sacul plin de cadouri.

Evenimentul, cu numele de „Klausjagen”, adică „La vânătoare de Moși”, se numără printre cele mai ciudate sărbători de Crăciun din Europa, cu o tradiție încă din Evul Mediu, când comunitățile păgâne încercau să alunge spiritele rele cu explozii zgomotoase. Într-un final fost interzis în 1700, dar doar pentru a fi reintrodus un secol mai târziu, sub o nouă formă creștină, de data asta avându-l ca țintă directă pe Moș Nicolae.

Parada se întinde pe durata întregii nopți a ajunului lui Moș Nicolae și e compusă din 180 de suflători din corn, 200 de oameni înarmați cu puști, mitre gigantice arhierești luminate cu lumânări asemănătoare cu vitraliile de biserică și 700 de percuționiști care sună din clopote, toți cautându-l și vânăndu-l pe Moșul cel rebel și cei patru spiriduși negri.

4. Crăciun în Douz, Tunisia

În cursele din deșert, vedete sunt cămilele Poza noua 23.12.2019
Celebru pentru filmările seriei Razboiul Stelelor, orașul din Orientul Mjlociu Douz este adesea numit ”Poarta stelară a Saharei”. În ultimele 4 zile ale lunii decembrie, triburile arăbești din zonă transformă această găleată uriașa de nisip într-un spectacol beduin magnific.

Festivalul Internațional al Saharei atrage turiști din întreaga lume pentru a experimenta turnee de hockey pe nisip, bucataria arăbească, târguri meșteșugărești și spectacole tradiționale de dans din buric. În Douz, umila cămilă este cel mai bun prieten al omului, iar cei 50.000 de vizitatori din fiecare an iau parte cu mare bucurie la vizionarea întrecerilor cu camile prin deșert. Nu e chiar un loc specific sărbătorii creștine, dar această petrecere tunisiană anuală e sărbatoare în toată regula!

5. Crăciun în Castleton, Regatul Unit

Mai mulți brazi de Crăciun decât oameni pe străzile din orășelul Castelton din Anglia Poza noua 23.12.2019
Dacă vrei să scapi de toată bătaia de cap de decembrie, de alergatul după cadouri prin magazinele înțesate de întârziați, de curățeniile post-petrecere și de muncile frământatului de aluat, îți sugerăm o acoperire mai bună decât să te prefaci bolnav și să înscenezi o spitalizare. Ce spui ca, mai degrabă, să te ascunzi într-un orășel fermecător din inima Angliei unde micile bucurii ale vieții vor deveni la fel de naturale ca și respirația?

Luminițele de Crăciun care răsar la fiecare metru de stradă anunță clar și răspicat că a început sezonul de Crăciun și fiecare magazin se dă peste cap din calea-afară pentru a a crea un decor primitor, atât pentru localnici cât și pentru turiști. Majoritatea dintre ele par mai mult decât încântate să își lase ușile deschise peste program și se întrec în evenimente, concursuri, tot soiul de ateliere de meșteșugărit și jocuri pentru cei mici.

Cele 4 peșteri cuprinse între granițele orașului Castleton pun și ele voioase umărul la crearea atmosferei de Crăciun; la Peak Cavern, de exemplu, colindele cântate la lumina lumânării sunt deja o tradiție. Ce mai avem în program? Concerte ținute de fanfare în compania cănilor de vin fiert și ale plăcintelor de carne tocată. O astfel de vacanță scuturată zdravăn de orice fel de griji este oricând preferabilă stresului de fiecare an din decembrie.

sursa: mmondo.ro

Comenteaza