7 sfaturi pentru a avea un discurs de succes

7 sfaturi pentru a avea un discurs de succes
Puţini oameni se simt confortabil în faţa unei mulţimi. Şi mai puţini se simt confortabil vorbind în public. Însă ce se întâmplă atunci când, vrei, nu vrei, trebuie să ţii un discurs? Cum te asiguri că nu o să dai cu bâta-n baltă, cum s-ar spune?

Situaţia este una des întâlnită: eşti la birou şi brusc, intră şeful şi anunţă venirea unei delegaţii din partea unui important investitor, căreia trebuie să îi prezinţi un raport. Sau, eşti membrul unei asociaţii care a creat un eveniment public, iar tu trebuie să ţii discursul de deschidere. Ai doar cinci minute la dispoziţie. În ambele cazuri, discursul trebuie să fie de impact. Cum te asiguri că o să obţii reacţia dorită?

Oricât de mult timp ai investi în pregătirea unui discurs impresionant, dacă nu ştii care sunt paşii de urmat, cum să structurezi şi cum să prezinţi discursul, există posibilitatea ca acesta să nu aibă impactul vizat. Pentru a evita aceste situaţii, mai jos sunt prezentate câteva sfaturi care să vă ajute în redactarea şi prezentarea unui discurs.

Împarte discursul în puncte cheie

În primul rând, dacă e vorba de un discurs scurt, de 5-10 minute, e important să ştii foarte bine care sunt informaţiile esenţiale care trebuie neapărat introduse şi care sunt detaliile, elementele ce pot fi lăsate pe dinafară. Practic, informaţia trebuie organizată pe puncte de interes. Odată ce acestea sunt trecute pe hârtie, trebuie stabilit ce este esenţial şi ce nu.

Repetiţia, mama învăţăturii

Există un motiv pentru care artiştii fac nenumărate repetiţii înainte de a urca pe scenă. Şi în cazul unui discurs, cea mai bună metodă de a te asigura că nu o să îţi tremure vocea sau că nu o să te bâlbâi în faţa tuturor este repetarea lui. Cei mai timizi o pot face în faţa oglinzii, în timp ce persoanele mai extrovertite îşi pot chema prietenii şi să-şi prezinte discursul în faţa lor. Nu trebuie să te intimidezi dacă nu îţi iese din primele 10 încercări; unii pur şi simplu au nevoie de mai mult timp. Într-un final, tot îl vei stăpâni.

Fii scurt şi concis

Nimeni nu apreciază un discurs de două ore. La final, nu o să vină nimeni să îţi spună că trebuia să vorbeşti mai mult. Din contră, poate îţi vor sugera că ar fi apreciat un discurs mai scurt. Tocmai de aceea, e important să prezinţi doar ideile principale, într-un mod cât mai concis şi fără să te abaţi de la subiect. E tentant să umpli discursul cu povestioare ce au doar o mică legătură cu subiectul, însă foarte puţină lume le va aprecia dacă din cauza lor, discursul este unul lung.

Stabileşte-ţi etape


Ca să te asiguri că te încadrezi în timp, e bine să îţi planifici anumite limite pentru diverse părţi ale acestuia. Astfel, poţi să te introduci şi să prezinţi tema discursului în 30 de secunde, iar fiecare punct cheie al acestuia să fie prezentat în 60 de secunde. La final, poţi dedica încă un minut în care să primeşti întrebări de la public.

Arată, nu spune

Impactul vizual este mult mai puternic decât cel verbal. Dacă informaţia primită în mod auditiv poate fi uitată cu uşurinţă, cea vizuală este mai uşor de reţinut. De aceea, e indicat ca discursurile să fie însoţite măcar de o prezentare powerpoint care să ilustreze cele spune. Şi mai bine ar fi dacă se pot aduce obiecte fizice care să însoţească discursul. De exemplu, în cazul unui discurs despre proprietăţile unui aparat, e bine ca pe o masă să se poată vedea aparatul în cauză.

Implică-te personal

Întotdeauna oamenii vor fi mai atraşi de o poveste personală decât de una abstractă. Dacă participanţii la discurs se pot pune în pielea celui care vorbeşte, pot empatiza cu acesta, discursul va avea un impact mai mare. Astfel, nu strică să arăţi modul în care subiectul discursului te afectează direct pe tine, ca şi fiinţă umană.

Vorbeşte clar

Indiferent de cât de bun ţi-e discursul, dacă nu vorbeşti suficient de clar şi de tare ca să te poată auzi până şi persoana aflată în cel mai din spate colţ al sălii, nu ai rezolvat nimic. Pentru a te asigura că totul merge aşa cum doreşti, poţi, la începutul discursului, să întrebi audienţa dacă te poate auzi. Odată ce te asiguri că totul este în regulă, poţi intra în subiect.

Teodora DEMIAN

 

Etichete
Comenteaza