Ai ştiut că "acoperișul României" se află în judeţul Cluj? Satul aflat la cea mai mare altitudine din ţară

În judeţul Cluj se află satul care are cea mai mare altitudine din țară: între 1.250 m și 1.400 m. Cei pasionaţi de înălțime şi de pisaje spectaculoase, pot explora satul aflat la nici 50 de km de Cluj-Napoca.

Este vorba despre satul Măguri, un fel de acoperiș al României, care face parte din comuna Măguri-Răcătău. Situat în Ardeal, în munții Gilăului, satul Măguri are cea mai mare altitudine din țară, între 1.250 m și 1400m, este locul unde nu ai cum să te plictisești, scriu cei de la spynews.ro.

Satul Măguri apare menţionat pentru prima dată ca localitate în anul 1805, iar mai târziu apar menţiuni despre această localitate în documentele revoluţiei de la 1848. 

Fiind situat la doar 45 de km de Cluj-Napoca, în trecut, satul Măguri era căutat de nobilii din Imperiul Austro-Ungar pentru relaxare și vânătoare. Satul Măguri ramâne un loc greu accesibil vara și aproape imposibil când iarna e ceva mai grea.

Cândva a fost domeniu de „relas” și vânătoare al nobilimii din Imperiul Austro-Ungar (familia Banfy), care își făcuseră aici o vilă, grajduri pentru caii de rasă, teren de tenis și piscină, acareturi din care, în urma răzmerițelor istorice, n-a mai rămas azi nimic, transmite cluj.com.

Arii protejate în apropierea satului Măguri:
– Molhasurile Capatanii de pe raza comunei Maguri Racatau constituie o rezervatie naturala botanica
– Cheile Dumitresei (zona peisagistica protejata)
– Defileul Racataului (zona protejata mixta)
– Defileul Somesului Rece (zona protejata mixta)
– Obarsia Somesului Rece si Vaii Racataului (zona protejata cinegetica)
– Templul lui Zamolxe

Comenteaza