Alertă în Europa! Niveluri nocive de ozon din cauza caniculei. Ce simptome au cei afectați

Alertă în Europa! Niveluri nocive de ozon din cauza caniculei. Ce simptome au cei afectați

Specialiştii Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus avertizează asupra unor niveluri foarte ridicate de poluare cu ozon la suprafaţă într-o mare parte a Europei, pe măsură ce temperaturile cresc.

Oamenii de ştiinţă de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), componentă a programului spaţial al Uniunii Europene, avertizează, marţi, într-un comunicat de presă, că nivelurile foarte ridicate de poluare cu ozon înregistrate în prezent în sudul Europei, cauzate de caniculă, ar putea afecta regiunile din nord-vestul Europei în cursul săptămânii viitoare.  

Predicţia vine după ce, în vestul şi sudul Europei, în special de-a lungul coastei de vest a Portugaliei şi în unele părţi din nordul Italiei, s-a înregistrat o poluare extrem de ridicată cu ozon la suprafaţă. 

”CAMS, care este implementat de Centrul European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu în numele Comisiei Europene, cu finanţare din partea Uniunii Europene, continuă să monitorizeze concentraţiile de ozon de suprafaţă în urma creşterii nivelurilor cauzate de caniculă, alături de incendiile devastatoare”, anunţă instituţia în comunicatul de presă citat de News.ro.  

Potrivit specialiştilor, la jumătatea lunii iulie, valorile maxime zilnice ale ozonului de suprafaţă au ajuns la niveluri nesănătoase în Portugalia, Spania şi Italia, în unele localităţi înregistrându-se peste 200 μg/m3.  

”În timp ce se preconizează o scădere a concentraţiilor în Peninsula Iberică, se aşteaptă ca acestea să crească peste 120 μg/m3 în nordul şi vestul Europei, deoarece valul de căldură aduce temperaturi record. Se preconizează că acestea vor atinge un nivel maxim în perioada 18-20 iulie, înainte de a scădea”, se mai arată în comunicat.  

Ozonul de la suprafaţa Pământului este un poluant atmosferic important care poate afecta sănătatea umană, agricultura şi chiar ecosistemele.  

Stratul de ozon din stratosferă protejează viaţa de pe Pământ de radiaţiile ultraviolete ale soarelui. Cu toate acestea, la altitudini mai joase, el joacă diferite roluri ca gaz cu efect de seră major, în reglarea compoziţiei atmosferice şi ca o componentă a poluanţilor atmosferici, unde este unul dintre principalele elemente ale smogului urban.  

”Întrucât este un gaz secundar format prin interacţiunea luminii solare cu compuşii organici volatili şi oxizii de azot emişi de combustibilii fosili şi de alte surse antropice, reducerea emisiilor este crucială”, arată specialiştii.  

"Impactul potenţial al poluării foarte ridicate cu ozon asupra sănătăţii umane poate fi considerabil, atât în ceea ce priveşte bolile respiratorii, cât şi cele cardio-vasculare. Valorile mai ridicate pot duce la simptome precum dureri de gât, tuse, dureri de cap şi un risc crescut de crize de astm. Coaliţia pentru climă şi aer curat estimează că poluarea cu ozon cauzează aproximativ un milion de decese suplimentare pe an. De aceea, este esenţial să monitorizăm nivelurile de ozon la suprafaţă", a declarat Mark Parrington, cercetător principal în cadrul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus.  

Pe lângă creşterea poluării cu ozon, valul de căldură european exacerbează, de asemenea, amploarea şi intensitatea incendiilor de vegetaţie care fac ravagii în prezent în sudul Europei, în special în sud-vestul Franţei, Spania şi Portugalia.  

Potrivit specialiştilor, condiţiile de uscăciune şi căldura extremă exacerbează riscul de incendii, iar previziunile privind pericolul de incendiu ale ECMWF, disponibile prin intermediul Serviciului de gestionare a situaţiilor de urgenţă Copernicus, avertizează că o mare parte din Europa de Vest se află în "pericol extrem de incendiu".  

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza