“American Hustle” şi “Nymphomaniac” îşi fac intrarea în cinematografele clujene VIDEO

“American Hustle” şi “Nymphomaniac” îşi fac intrarea în cinematografele clujene VIDEO

American Hustle

Proaspăt nominalizat la 10 premii Oscar, American Hustle are în centru scandalul Abscam, o investigaţie asupra corupţiei publice din SUA în anii 1970-1980, care a dus la condamnarea mai multor politicieni de vârf. Pe atunci FBI-ul i-a atras pe politicienii corupţi într-o afacere care implica un şeic ficţional din Orientul Mijlociu, care cerea azil în SUA. Operaţiunea este un fel de versiune sprijinită de FBI a clasicei escrocherii prin email cu "prinţul Nigerian", în care un membru al casei regale cere ajutor pentru a transfera bani în afara ţării. Irving Rosenfeld - un escroc specializat în furturi de artă şi Richie DiMaso - un agent FBI, vor fi minţile din spatele întregii operaţiuni.

Cu Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Christian Bale
Rulează la Cinema City Iulius şi Polus

Grudge Match

Henry „Razor" Sharp şi Billy „The Kid" McDonnen sunt doi boxeuri rivali, ajunşi la vârsta a treia. Pentru că erau faimoşi pe vremuri, iar confruntările dintre ei atrăgeau mult public, li se propune să colaboreze la crearea unui joc video cu ei. Pentru asta, ei trebuie să înregistreze câteva replici, dar şi să intre în costume de mişcare, cu senzori, pentru ca felul lor de a lupta să fie capturat şi redat personajelor video. Odată aflaţi în caraghioasele costume mulate, verzi, rivalitatea dintre ei revine, se iscă o luptă, care îi duce la hotărârea de a intra în ringul de box pentru luptă. Doar că au trecut 50 de ani de la ultima lor înfruntare, iar corpurile lor nu mai sunt în forma de odinioară. Cu Robert De Niro, Sylvester Stallone

Rulează la Cinema Florin Piersic, Cinema City Iulius şi Polus

Jack Ryan: Shadow Recruit

Povestea are în centru un fost puşcaş marin, detaşat la Moscova ca analist financiar. Jack Ryan, personaj inventat de autorul Tom Clancy, dă peste un complot al angajatorului său menit să finanţeze un atac terorist ce ar urma să distrugă economia Statelor Unite. Eroul se angajează astfel într-o cursă contracronometru pentru salvarea Americii, dar şi a soţiei sale. Acţiunea e un prequel al filmelor care i-a avut în rol central pe Alec Baldwin (The hunt for Red October), Harisson Ford (Clear and present danger, Patriot games) şi Ben Affleck (The Sum of All Fears). Cu Chris Pine, Keira Knightley

Rulează la Cinema City Iulius şi Polus

Nymphomaniac

Joe, o femeie ce are acum 50 de ani şi s-a autodiagnosticat drept nimfomană, spune povestea sexualităţii ei, de la naştere şi până în prezent, într-un amestec de porniri animalice şi poezie. Într-o seară târzie de iarnă, Seligman, un burlac şarmant, trecut de prima tinereţe, o găseşte pe Joe căzută pe o alee, inconştientă şi bătută. O aduce în casa lui, îi îngrijeşte rănile şi o întreabă ce i s-a întâmplat. Aşa îi află povestea de viaţă, plină de întâmplări care au pus-o în asociere cu mulţi alţi oameni.

Cu Shia LaBeouf, Charlotte Gainsbourg
Rulează la Cinema Victoria

Recenzie "The Wolf of Wall Street"

Leonardo DiCaprio face un adevărat tur de forţă în The Wolf of Wall Street, interpretându-l pe adevăratul Jordan Belfort, un fost broker care a povestit în biografia lui cum a ajuns milionar şi cum a pierdut totul din cauza lăcomiei. Să furăm deci, cu moderaţie, din buzunarele altora.

Carisma lui DiCaprio, viziunea lui Martin Scorsese şi replicile scrise de Terence Winter aduc la viaţă un adevărat prădător, un lup însetat de bani, putere,femei şi droguri, un om care nu cunoaşte limite şi nu regretă nimic altceva decât faptul că a fost prins. Scorsese îl aduce pe personajul principal chiar în faţa ta, îl lasă să se uite în ochii tăi şi să îţi spună cu seninătate şi cu zâmbetul pe buze toate motivele pentru care ar trebui să îl urăşti. Doar că nu ajungi să îl urăşti: ia morfină doar pentru că e distractiv, îşi înseală soţia ori de câte ori are ocazia şi toţi banii pe care îi câştigă sunt obţinuţi ilegal. Scapă cu basma curată din toate astea fiindcă e un tip fermecător care ştie prea bine cum să-ţi vândă un pix.
Jordan Belfort e un mic Dumnezeu şi un soi de anti Robin-Hood - şi-a format o haită de lupi după chipul şi asemănarea lui şi, după ce a câştigat o grămadă de bani ajungând cu mâna în buzunarele celor mai săraci, a început să îşi întindă mâna şi spre cei mai înstăriţi. Nu e un model de urmat şi Scorsese îl prezintă aşa cum e el, fără să-l menajeze sau să-l apere.

De-a dreapta lui stă Donnie Azoff interpretat de Jonah Hill, actor pe care am început să îl iau în serios după ce l-am văzut în Moneyball, alături de Brad Pitt. Ce face Jonah cu acest rol e demenţial - e foarte expresiv şi dozează foarte bine un personaj deloc echilibrat. La fel ca Belfort, e un drogat lacom, care mai are şi apucături violente şi o gură mare. Totuşi, nu îl întrece pe mentorul şi şeful său, care transformă un simplu discurs adresat angajaţilor săi într-un adevărat spectacol. De fapt, întreaga atmosferă din birourile firmei Stratton Oakmont e un circ continuu, asta până când începe şi FBI-ul să îşi bage nasul în buzunarele lor. Agentul Denham (jucat de Kyle Chandler) este probabil singurul personaj care serveşte drept busolă morală în întreg filmul. Nici măcar Naomi, a doua soţie a lui Jordan şi femeia pentru care a cumpărat un iacht, nu pune la îndoială veniturile bărbatului ei. Tot ce o interesează este să nu fie înşelată şi să continue să trăiască în lux. Frumoasa actriţă australiancă Margot Robbie face un rol provocator şi foarte sexy în câteva scene mai îndrăzneţe şi adoptă un accent diferit pe care îl stăpâneşte foarte bine.

Cele mai memorabile momente din film sunt scena în care pastilele luudes (Qualuudes, medicament interzis în SUA la începutul anilor 80) au efect întârziat şi declanşează un lanţ de evenimente incredibil (şi nu am folosit aici în mod întâmplător cuvântul incredibil), momentul în care Margot Robbie îl chinuie pe DiCaprio, dar şi scena de la începutul filmului, când, în doar 5 minute, Matthew McConaughey ne cucereşte iremediabil cu rolul său.
Faptele vorbesc de la sine şi chiar dacă mulţi critici au sărit să acuze echipa filmului că glorifică un model de depravare, Scorsese a spus că el nu judecă pe nimeni - responsabilitatea lui a fost să spună povestea unui om de o moralitate îndoielnică. Responsabilitatea noastră e să tragem concluzia corectă din acest adevărat maraton de petreceri, trădări, dezmăţ şi delir, care ţine aproape 3 ore. Mai rulează la Cinema Florin Piersic, Cinema City Iulius şi Polus. (Andreea Tărău)

 

 

Etichete
Comenteaza