Arșiță în Cluj! Iată câteva reguli simple pe care să le urmezi în zilele caniculare/ Cum poți limita creşterea temperaturii în locuinţe

Arșiță în Cluj! Iată câteva reguli simple pe care să le urmezi în zilele caniculare/ Cum poți limita creşterea temperaturii în locuinţe

România se află sub atenționări de temperaturi ridicate şi disconfort termic, iar canicula le poate provoca probleme de sănătate celor care nu respectă nişte reguli de protecţie.

Județul Cluj se află miercuri sub atenționare Cod Galben de caniculă, iar pentru joi meteorologii au emis deja o avertizare Cod Portocaliu - temperaturile vor crește până spre 40 de grade Celsius, în special în zona de vest și sud a țării. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Așadar, orice metodă de răcorire e bine venită în această perioadă. Iată câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste zilele caniculare:

1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00-18:00.
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea ambientală.
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius.
4. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
5. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
6. Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă.
7. Beţi zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
8. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
9. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
10. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deorece acestea conţin o mare cantitate de apă.
11. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
12. Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit).
13. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
14. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Cum puteți limita creşterea temperaturii în locuinţe:

• Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile
• Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
• Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
• Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
• Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Comenteaza