Atracţie turistică în Ardeal: Mocăniţa Transilvaniei

Atracţie turistică în Ardeal: Mocăniţa Transilvaniei
La sfârşitul lunii mai se vor organiza primele curse din acest an cu Mocăniţa Transilvaniei, pe una dintre cele mai lungi trasee de cale ferată îngustă funcţionale din ţară. Este vorba despre tronsonul cuprins între localităţile Teaca (Bistriţa – Năsăud) şi Râciu (Mureş).

Cursele se vor ţine în weekendul 27-28 mai şi din 1 până în 4 iunie, cu plecare la ora 10:00, din Gara Teaca. ''Pe traseu vom opri în Valea Lupului şi în gara Ocniţa, urmând ca la Comlod să facem o vizită la Castelul Teleki, aflat într-o stare precară şi având nevoie urgentă de reparaţii. Numărul minim de călători pe fiecare cursă este 20, numărul maxim, 60", conform Asociaţiei Mocaniţa Transilvaniei. 

Calea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca (Bistriţa-Năsăud) este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România. Calea ferată are o lungime de 34,6 km şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca.

Dată în folosinţă între anii 1912-1914, calea ferată cu ecartament îngust Târgu-Mureş - Band- Lechinţa a fost utilizată atât pentru transportul de marfă, cât şi pentru cel de călători. În 1997, Căile Ferate Române sistează activitatea feroviară pe acest tronson, lăsând în voia sorţii cei aproape 100 km de linie ferată cu ecartament îngust.

În anul 2012, administratorul unei companii mureşene preia în concesiune calea ferată Târgu- Mureş - Band - Lechinţa, dar menţine în stare funcţională doar tronsonul Râciu - Teaca. Mai multe AICI.

Comenteaza