Ce mai gătim în Postul Crăciunului? Un cozonac delicios, după rețeta bunicii
- Scris de Tatiana Untilov
- 06 Dec 2021, 15:50
- Life
- Ascultă știrea
Nu mai știi ce să gătești în Postul Crăciunului? Te ajutăm noi cu rețeta unui cozonac delicios. Cele mai bune rețete nu au nevoie de multe ingrediente. Fericirea în bucătărie se aduce cu un strop de imaginație!
Ai aici ingredientele de care ai nevoie.
Pentru aluat:
500 g făină
250 ml lapte de migdale
50 ml ulei de floarea soarelui
30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscata
120 g zahăr pudră
4 g sare
1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit)
2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
150 g nucă
75 g zahăr
10 g cacao
35 ml lapte de migdale
1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță esență de vanilie
un praf de sare
200 g stafide
Cum pregătim aluatul
Pentru aluat preparăm inițial o maia, amestecând zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia. Lăsăm maiaua pe masă 10 minute, după care adăugăm uleiul de floarea soarelui și de măsline. Adăugăm și ulei de măsline pentru că acesta face aluatul mai pufos. La final adăugăm și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină. Turmeric se pune foarte puțin, doar pe vârful unui cuțit.
Am frământat aluatul foarte ușor până s-a omogenizat și a făcut beșicuțe. Puteți frământa utilizând un robot, circa 3-4 minute sau puteți folosi o lingură de lemn, aproximativ 5-6 minute. Apoi adăugăm și restul de făină și frământăm până se omogenizează. Aluatul trebuie să fie fin și nelipicios. Îl punem la dospit într-un loc călduț acoperit cu o pungă timp de o oră sau până s-a dublat. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală.
Cum se face umplutura
Pentru delicioasa umplutură trebuie să prăjim ușor nucile într-o tigaie. Urmează să le măcinăm mărunt lăsând însă și câteva bucățele mai mari. Am adăugat zahărul, cacao și vanilia si am amestecat totul să se omogenizeze și să se desfacă cocoloașele de cacao. Apoi am adăugat și laptele de migdale. Nu recomandăm să puneți umplutură uscată în cozonac. Noi de obicei opărim nuca si macul cu lapte fierbinte.
Umplerea și împletirea cozonacului
Împărțim aluatul dospit în două porții egale, folosind cântarul de bucătărie. Întindem una dintre bucățile de aluat pe masa presărată cu făină lejer, astfel încât să obținem un dreptunghi de circa 40×25 cm. Ulterior întindem jumătate din umplutură peste aluat și o nivelăm cu grijă. Presărăm și jumătate din stafide. Aluatul se rulează pe latura mai lungă pentru a obține un sul. Cele două suluri se împletesc pe o hârtie de copt. Cozonacul se ridică cu tot cu hârtie și se așază în tavă. Îl acoperim cu un plastic și îl lăsăm la dospit pentru încă 35 de minute.
Coacerea cozonacului de post
Am îndepărtat folia de plastic de pe cozonacul dospit. Nu l-am uns cu nimic și l-am băgat direct la copt. Îl lăsăm 20 minute la 170° C, apoi reducem temperatura la 160° C și îl mai lăsăm 30 de minute. Dacă observați că se rumenește prea tare deasupra puteți să îl acoperiți cu o hârtie de copt. Până se coace cozonacul pregătim și siropul. Punem la fiert zahărul și apa. Nu lăsăm să scadă siropul, ci îl fierbem doar până se dizolvă zahărul. Scoatem cozonacul din cuptor și îl pensulăm imediat cu siropul de apă cu zahăr. Acesta va da un luciu frumos cojii.