Centru național de gastronomie de 2 milioane de euro la Cluj

Centru național de gastronomie de 2 milioane de euro la Cluj
Adrian Hădean, jurat în cadrul show-ului de televiziune „MasterChef” și blogger culinar, își dorește crearea la Cluj-Napoca a primului centru de gastronomie din România, o investiție în valoare de 2 milioane de euro. El consideră că orașul este cel mai avansat în acest domeniu din țara noastră.

“Clujul are în acest moment cea mai puternică dezvoltare din România din domeniul gastronomiei; aici va lua ființă primul centru dedicat din țară, iar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) poate avea un rol important”, spune Hădean. Acest centru urmează să fie extins din proiectul primului curs de bucătari, cu durata de 1 an, a cărei primă generație a absolvit în iulie.

Președintele asociației Adrian Hădean vrea ca următoarea promoție să dețină diplome recunoscute de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației Naționale. Centrul de gastronomie, o investiție pe trei niveluri, cu infrastructură de nivel înalt, va avea cursuri de bucătari pentru tinerii cu situație dificilă, cursuri plătite, cu durata de 1-3 ani, dar și cursuri de recalificare.

“Mulți tineri sunt tentați să lucreze în străinătate sau acolo unde sunt plătiți foarte bine, însă unii nu au posibilitatea de a urma un asemenea curs în valoare de mii sau chiar zeci de mii de euro. Una dintre cerințele la înscriere era ca aceștia să nu aibă venit, situație în care se găsesc și mulți dintre studenții noștri.

Vrem să ajutăm tineri proveniți din medii diferite să poată să se specializeze în această profesie, să pătrundă în tainele ei. În cadrul cursului au fost instruiți să atingă toate obiectivele, să înțeleagă inclusiv procesele chimice care leagă alimentele, oul de zahăr sau de ulei”, relatează Sevastița Muste, director de departament în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din USAMV.

“Eu sunt deja angajată la Livada, am acumulat multă experiență în restaurante, am participat inclusiv la evenimente cu mulți invitați. De altfel, majoritatea colegilor mei sunt angajați la restaurante din oraș, pe vara aceasta cel puțin fiind asigurați cu locul de muncă”, spune Carmen Pop, una dintre absolvente. 

Proiectul școlii de bucătari a debutat în 2015, fiind un proiect al fundației la care participă USAMV și șase restaurante din Cluj: Rod, Baracca, Livada, Camino, Music & Irish Pub, Artizan Pizza. Scopul acestuia este să crească șansele de integrare pe piața muncii a tinerilor, cu precădere în domeniul culinar. 10 tineri fără posibilități financiare au absolvit prima ediție a școlii.

Ei fac cursuri de teorie în perioada octombrie-decembrie, stagii de practică în restaurante, iar la final primesc scrisori de recomandare care să le permită angajarea. Proiectul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani, din toată țara, având minim studii liceale, fără venituri și provenind din familii cu venituri reduse.    

Comenteaza