Foto Ceremonia de dezvelire a monumentului ,,Gardianul Carpaților", în 1915

Ceremonia de dezvelire a monumentului ,,Gardianul Carpaților", în 1915
Ceremonia de dezvelire a monumentului ,,Gardianul Carpaților", în 1915
Ceremonia de dezvelire a monumentului ,,Gardianul Carpaților", în 1915

Ceremonia de dezvelire a monumentului ,,Gardianul Carpaților" de pe Bulevardul Eroilor (Deák Ferenc) în fața Primăriei, în 1915.

Statuia a fost donată orașului Cluj-Napoca de către latifundiarul Döme Lyka și a fost ridicată pe trotuarul străzii Deák Ferenc de atunci, la împlinirea vârstei de 85 de ani a lui Francz Joseph, în 18 august 1915. Statuia a fost realizată de Ferenc Szeszák, originar din Cluj-Napoca, în 1914. Discursul ceremonial a fost ținut de profesorul istoric Sándor Márki. Din comitetul statuii au făcut parte contele Ödön Bethlen, comisar guvernamental și deputat șef, și baronul Zoltán Baroness Bánffy.

,,Gardianul Carpaților" este un soldat în toată firea, un soldat vigilent al Carpaților, în haina sa mare de cioban, cu căciula sa de zăpadă pe care se află șapca sa de soldat, sprijinit pe baioneta sa, privind înainte cu ochii ațintiți asupra puștii sale. El este în gardă: privirea lui urmărește granița cu calm, dar cu o vigilență severă".
În decembrie 1918, când românii au mărșăluit în Cluj-Napoca, statuia ,,Gardianul Carpaților" a fost distrusă. Bucăți din statuie ar fi fost luate pentru păstrare.

Monumentul din lemn de pe colțul străzii Ferenc Deák (Bulevardul Eroilor) cu Piața Regele Matia (Piața Unirii) de atunci a fost dărâmat de studenții români și dus la secția de poliție. De acolo, un polițist călare pe nume László Lobontiu a luat statuia acasă și a incendiat-o. Lobonțiu a fost transferat la București în 1938...

După reîntregirea Transilvaniei de Nord, Grupul Zrínyi al Ordinului Cavalerilor din Cluj a inițiat o acțiune pentru reinstalarea statuii, dar aceasta nu s-a mai realizat.

@ MNM online katalógus

Comenteaza