Cinci motive pentru care Clujul nu va înlocui Bucureștiul niciodată

Cinci motive pentru care Clujul nu va înlocui Bucureștiul niciodată
Da, surprinzător, în Cluj nu curge numai lapte și miere. Vorbesc aici despre străzile mizere, traficul rutier aglomerat, zonele de agrement neamenajate cu anii sau despre atitudinea disprețuitoare a unor localnici față de cei veniți din alte părți ale țării.

De pildă, foarte mulți oameni spun că punctul forte al Clujului este curățenia de pe străzi. Nu spun că nu e adevărat, dar eu fix în ultimele săptămâni am văzut cel puțin cinci șobolani mișunând pe străzi noaptea (atât în centru cât și în alte zone). Așa mi-am dat seama că imaginea pe care și-o face lumea despre un oraș e foarte îngustă, având în vedere că vorbim de primele două cele mai mari orașe din țară - e greu să creezi o listă exhaustivă cu chestii bune și chestii nașpa. Și de asta când te gândești la Cluj versus București, ajungi să apelezi la niște truisme de genul: Clujul e un oraș mare, dar chic, curat, bine organizat, iar Bucureștiul e o metropolă mizeră cu mult haos și zgomot.

În ansamblu, da, cam asta e realitatea, dar dacă privești mai atent la viața de zi cu zi ai să observi că multe probleme din București le găsești și în Cluj. Pentru că, să fiu sincer, tot gândindu-mă la cele două orașe am ajuns la concluzia că e o situație de genul „same shit, different cow", în sensul că problemele mari sunt probleme sistematice pe care le are România în general și nu orașele în sine.

În ceea ce privește traficul, Clujul vrea cu orice preț să prindă din urmă Bucureștiul

Articolul integral pe VICE.ro. 

Comenteaza