Foto Clujeanul care a dat lovitura în Germania cu un sirop naturist din busuioc african

Un bărbat din Cluj a inventat o băutură din busuioc african aflată la mare căutare în supermarketurile din Germania şi Austria.

Paul Peteanu este originar din Cluj-Napoca şi trăieşte în Germania din 1997. Acesta este administratorul unei afaceri care l-a făcut cunoscut peste hotare. De câţiva ani a creat Blutenrein, o băutură care se vinde ca pâinea caldă.

La Munchen a devenit licenţiat în Agronomie, deşi în momentul în care a ajuns în Germania nu cunoştea nici măcar limba. S-a pus însă şi a învăţat pe brânci, iar la final nu a putut decât să se felicite pentru alegerea făcută.

"Nu ştiam o boabă de germană când am ajuns aici, aşa că lucrurile nu au fost deloc simple. Dar cum orice se învaţă atunci când vrei cu adevărat, am învăţat şi eu limba, iar apoi am reuşit să intru la facultate şi să-mi susţin cu succes licenţa. Să zicem ca a fost nu tocmai uşor, pentru că între timp am avut două locuri de muncă, iar de dormit, dormeam puţin sau uneori deloc", povesteşte Paul, citat de ziare.com

Lovitura a dat-o însă pe când se afla în Franţa, în concediu, în 2011. Acolo a descoperit o plantă specială, un soi de busuioc african, iar acest lucru i-a schimbat de tot viaţa. "Prima dată mi-au atras atenţia florile acestui soi de busuioc. De aici am parcurs niste paşi, însă doar după ce am studiat bine planta, m-am încumetat să-mi fac o mică plantaţie la 10 kilometri de Munchen", explică el.

Cu timpul, Paul a dezvoltat produse pe bază de busuioc african, dar de departe cel mai de succes este Blutenrein, un sirop special naturist care i-a cucerit pe nemţi.

"Blutenrein este o licoare roşie care se foloseşte ca băutură răcoritoare, amestecată cu apă minerală, dar şi în combinaţie cu diverse băuturi acoolice, mai ales gin, votcă şi vin. În plus, poate fi utilizat şi în bucătărie ca dressing, marinade sau alte creaţii culinare", spune clujeanul.

Criza cauzată de pandemie l-a afectat şi pe Paul, însă afacerea a rezistat deoarece a reuşit să se adapteze. Toate planurile de extindere pe alte pieţe au fost blocate şi amânate, iar resursele au fost folosite pentru a evita falimentul. "Am reuşit să ne digitalizăm repede, am avut stocuri, depozite pline de marfă şi materie primă pentru că tocmai ne pregăteam de expansiune, aşa că nu ne-a afectat atat de mult blocajul mărfurilor şi faptul că materia prima a devenit mai greu de găsit", explică românul.

Paul Peteanu intenţionează să intre într-un viitor apropiat şi pe piaţa românească, iar planurile ar fi ca pe termen lung să mute chiar o parte din producţie aici, dar şi să colaboreze cu eventualii producători locali dispuşi să cultive aici busuioc african.

Comenteaza