Clujeanul Marius Balo pornește într-un pelerinaj de 100 de zile: "2.922 de kilometri pentru 2.922 de zile de detenție"

Clujeanul Marius Balo pornește într-un pelerinaj de 100 de zile: "2.922 de kilometri pentru 2.922 de zile de detenție"

Marius Balo, profesorul întors la Cluj după opt ani de închisoare în China, începe un pelerinaj de 100 de zile prin ţară, în care îşi propune să parcurgă 2.922 de kilometri - câte unul pentru fiecare zi în care a fost întemnițat.

Marius Balo porneşte la ora 13.00, din fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste într-un pelerinaj-omagiu dedicat martirilor neamului românesc: ”Ei sunt eroii! Un omagiu pentru martirii neamului: 2.922 de kilometri pentru 2.922 de zile de detenție”.

”Am trăit 2922 de zile cu capul presat in geam, acumulând energie, visând la ziua când voi fi din nou liber. Am tot acumulat - zile, luni și ani - iar acum vreau să o cheltuiesc. Vreau să parcurg, într-un pelerinaj de 100 de zile, 2922 de kilometri. Un kilometru pentru fiecare zi în care am fost întemnițat în acel loc.

Acesta este visul meu. De când m-am întors acasă l-am povestit mai multor oameni. Mulți m-au încurajat, însă un om mai mult decât oricine altcineva. Domnul Leontin Iuhas, președintele Fundației Doina Cornea, care în momentul în care a auzit de planul meu, a venit cu o propunere: să includ în traseul meu și vizite la principalele locuri de detenție, tortură și exterminare a foștilor deținuți politici din România. Așa s-a născut proiectul "Ei sunt eroii! Un omagiu pentru martirii neamului: 2922 de kilometri pentru 2922 de zile de detenție", un prinos de recunoștință adus tuturor celor care au înfruntat cu nădejde în Dumnezeu vremuri de mare încercare, vremuri care unora încă le mai sunt vii în memorie și din care trebuie să gustăm duhovnicește pentru a putea face față chemării la responsabilitate și la jertfă a propriei noastre generații”, mărturisește Marius Balo înaintea acestui pelerinaj.

Pelerinajul va începe cu o rugăciune și o binecuvântare. Va continua apoi pe ruta Gherla - Bistrița - Suceava - Botoșani - Roman - Bacău - Târgu Ocna - Mărășești - Focșani - Râmnicu Sărat - Brăila - Tulcea - Periprava - Poarta Albă - Jilava - București - Ploiești - Mișlea - Brașov - Blaj - Aiud - Alba Iulia - Deva - Caransebeș - Lugoj - Timișoara - Arad - Oradea - Zalău - Baia Mare - Sighet - Cavnic - Gherla - Cluj-Napoca.

Pelerinajul profesorului clujean va putea fi urmărit online, în timp real, pe pagina sa de Facebook: ”Voi posta absolut tot aici: jurnalul fiecărei zile, fotografii, gânduri, suferințe și bucurii. Tot aici veți putea să mă urmăriți în timp real pe o hartă interactivă, veți putea vedea unde sunt în orice moment, cât am parcurs și cât mai este”, a precizat Marius Balo.

Comenteaza