Clujul, capitala marilor concerte. Câţi bani dăm pe bilete

Clujul, capitala marilor concerte. Câţi bani dăm pe bilete
Invazie de concerte în sezonul rece. Sala Polivalentă ia grosul, câteva dintre ele vor avea loc la Teatrul Naţional şi la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS), în timp ce Cluj Arena şomează până la venirea unor vremuri mai bune sau mai călduroase. ZIUA de CLUJ vă prezintă marile concerte şi show-uri ale acestei perioade, locurile unde se desfăşoară şi câţi bani va trebui să daţi pe bilet.

Cel mai aşteptat recital al anului este cel al tenorului spaniol Jose Carreras, aflat în ultimul său turneu din carieră, unde intrarea ajunge până la 500 de lei, la sectorul VIP. Carreras este prima dată la Cluj, după doi ani, pentru un concert extraordinar. Din recital nu vor lipsi celebrele melodii ale perioadei Belle Époque, dar nici cunoscutele sale arii de operă, operetă şi musicaluri. Concertul se numeşte „The Very Best Of José Carreras” şi îi va încânta pe fani cu cunoscutele piese „La Donna e Mobile”, „Nessun Dorma”. 
 
Fanii rockului vor avea ocazia să vadă pe viu două nume importante, Joe Satriani şi Manowar, cu menţiunea că preţul la trupa americană este piperat: 175 de lei acces general. Concertul Manowar face parte din turneul Gods and Kings World Tour 2016 şi a fost anunţat pe pagina de Facebook a grupului. "Vom concerta pentru prima dată în Transilvania. Am fost personal în această regiune de mai multe ori și am vizitat şi Clujul de câteva ori. Puteți fi siguri că aceste concerte vor fi deosebite, nu doar pentru Manowarriors-i, ci şi pentru noi", a declarat basistul Joey DeMaio. 
 
Joe Satriani va cânta alături de membrii trupei sale, Marco Minnemann (tobe), Bryan Beller (bass), Mike Keneally (clape, chitară), însoţit de cele patru celebre chitare. Show-ul va cuprinde unele dintre cele mai apreciate şi mai ascultate melodii ale virtuozului chitarei, printre care "The Crush of Love", "Satch Boogie", "Shine on American Dreamer", "Cryin" sau "Always with Me, Always with You". În zilele de dinaintea concertului va avea loc un festival autohton denumit Rockfall Cluj, cu Phoenix, Ştefan Bănică Jr, Vama, Semnal M, Vița de Vie, RoadKillSoda.
 
Iubitorii de muzică italiană pot să îi vadă pe Eros Ramazzotti sau pe Al Bano şi Ricchi e Poveri, cu menţiunea că ultimul concert, amânat iniţial din iunie, pe motiv de vreme nefavorabilă (oficial) sau din lipsă de cumpărători (neoficial) se află sub semnul întrebării, nefiind încă date noi. Deja la finele lui august mai erau numai 100 de bilete la Ramazzotti, la categoria cea mai ieftină de preț. Aceeași situație la categoria celor mai scumpe locuri, VIP Diamond, unde mai erau  disponibile doar câteva locuri. Tot din ginta latină, Ricardo Faria va susţine un concert de muzică fado la Casa de Cultură a Studenţilor, în octombrie.
 
Pink Martini va cânta alături de solista China Forbes, care în 2011 declara că îşi doreşte o pauză de la activitatea muzicală. Alături de piesele jazz, pop, latino clasice, vor fi extrase de pe cel mai recent album, "Dream a Little Dream”. Din program nu va lipsi "Până când nu te iubeam", piesă preluată de către grupul american de la Maria Tănase. Printre cei 15 muzicieni se numără Sofia, Melania, Armanda şi August Von Trapp, descendenţii lui Captain şi Maria von Trapp (din versiunea originală „Sunetul muzicii”, din 1965).
 
Amatorii muzicii anilor '90 vor avea ocazia să ia parte la „cel mai mare retro party live din România al anului”, în cadrul Transylvania Music Event. Au fost invitaţi La Bouche (cu hiturile "Be My Lover", "Sweet Dreams", "Fallin' in Love", "I Love to Love", "Tonight is the Night"), Captain Jack ("Captain Jack"), The Bomfunk MC's ("Freestyler", "Uprocking Beats", "B-Boys & Flygirls"), Lou Bega („Mambo no. 5”), Down Low ("Johnny B").
 
Alături de trupele internaţionale se remarcă şi prezenţa celor mai mari nume ale rockului autohton, Iris şi Holograf, care vor concerta la Casa Studenţilor, respectiv Teatrul Naţional. Iris revine pe plaiurile someşene, după Zilele Clujului, cu Cristian Minculescu la voce, după plecarea lui Rafael. Concertul face  parte din turneul naţional "Din nou împreună", desfăşurat în 14 oraşe. Holograf îşi lansează albumul „Life Line, ce conţine şapte piese noi şi trei din repertoriul mai vechi, reimprimate: „Mafia”, „Sunt un balcanic”, „Ai o oră să te distrezi”.
 
Armata Roșie va invada Clujul pe 21 septembrie, iar corul acesteia va susţine unul dintre cele mai apreciate spectacole internaţionale de muzică şi dans. Celebrul Red Army Choir a stârnit deja un interes aparte la Bucureşti, iar organizatorii s-au văzut nevoiţi să programeze o a doua reprezentaţie la Sala Palatului. Spectacolul este sub conducerea carismaticului dirijor al acestuia, generalul Viktor Eliseev, iar ingredientele sale sunt corpul de balet, dansuri autentice, zeci de costume.
 
Două show-uri de balet pe gheaţă sunt programate în decembrie. Primul este Kings of Ice, iar al doilea, cel din St. Petersburg. Dansul este reprezentat de spectacolele Lord of the Dance al lui Michael Flatley şi de Fire of Anatolia. Despre ultimul există încă puţine informaţii, iar preţul biletelor este cel practicat de trupa din Turcia la reprezentaţiile din România. Fire of Anatolia cumulează 3.000 de figuri de dans executate de 55 de dansatori, cu 1.000 de costume. Lord of the Dance face parte din Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania. Pe lângă zecile de campioni la dans prezenți, cântăreața Nadine Coyle va juca rolul zeiței Erin.
 
Majoritatea evenimentelor sunt incluse în cadrul programului Cluj, Capitala Europeană a Tineretului 2016 şi au loc la Sala Polivalentă, de altfel singura instituţie dintre cele menţionate care deţine şi un calendar electronic al acestora. Cel de la Teatrul Naţional nu conţine nici unul dintre aceste evenimente, portalul de internet al CCS este dezafectat, iar cel de la Cluj Arena este inutil, din moment ce nu cuprinde nimic. Tot la Sala Polivalentă se va ţine şi DreamHack, cel mai mare festival digital din România, apreciat de pasionaţii de jocuri electronice, sau meciul de tenis feminin România-Cehia, din Fed Cup, cu Simona Halep în prim-plan.  
 
Evenimente şi preţuri
 
21 septembrie: The Red Army Choir, Sala Polivalentă, 45-160 lei
24 septembrie: Eros Ramazzotti, Sala Polivalentă, 99-495 lei
26 septembrie: Iris, Casa de Cultură a Studenților, 49-140 lei
5 octombrie: Pink Martini, Sala Polivalentă, 95-250 lei
9 octombrie: Ricardo Caria, Casa de Cultură a Studenților, 60-80 lei
10 octombrie: Lord of the Dance, Sala Polivalentă, 100-300 lei
11-12 octombrie: Rockfall Cluj, Sala Polivalentă, 65-285 lei
13 octombrie: Joe Satriani, Sala Polivalentă, 95-225 lei
23 octombrie: Transylvania Music Event, Sala Polivalentă, 49-200 lei
27 octombrie: Holograf, Teatrul Național, 60-150 lei
4 noiembrie: Al Bano, Ricchi e Poveri, Sala Polivalentă, 60-250 lei
29 noiembrie: Jose Carreras, Sala Polivalentă, 150-500 lei
10 decembrie: Fire of Anatolia, Sala Polivalentă, 80-300 lei
18 decembrie: Kings of Ice, Sala Polivalentă, 95-495
16 ianuarie: Balet St. Petersburg, Teatrul Național, 169-347 lei
19 februarie: Manowar, Sala Polivalentă, 175 lei

Comenteaza