Clujul de altădată. Birje în Piaţa Unirii şi reprezentanţa Ford a lui Poruţiu

Clujul de altădată. Birje în Piaţa Unirii şi reprezentanţa Ford a lui Poruţiu

O fotografie postată de "Vechiul Cluj" stârneşte nostalgie în rândul clujenilor. Înfăţişează birje aşteptând clienţi în Piaţa Unirii, spre finalul perioadei interbelice. 

În volumul "Fragmentarium clujean”, apărută în 1987 la editura Dacia, Horia Stanca îşi aduce aminte de primele afaceri deschise de români în Cluj-Napoca, în perioada interbelică, între care şi reprezentanţa Ford a lui Poriţiu. 

"Business" de Cluj

]n perioada interbelică, negustorii români începuseră să deschidă propriile magazine în oraş: Vlad şi Vonica au deschis 2 prăvălii de brânzeturi şi mezeluri, în Piaţa Avram Iancu şi pe strada Petru Groza (Bulevardul Eroilor). Valer Pascu avea o prăvălie de coloniale şi delicatese pe Horea, Petru Bucoveanu şi-a deschis, în plin centru, pe lângă Primărie, bodega, o mare noutate în Ardeal, unde nu existau până atunci decât cafenele şi casine. Tot atunci se înfiripase la Cluj şi interprinderea lui Poruţiu, venit din America cu numele "Perry". "Avea reprezentanţa lui Ford, ale cărui maşini şi piese de schimb pe comercializa. Îi mergea bine, deşi Clujul nu avea mai mult de 100-200 de maşini în tot judeţul", punctează scriitorul. O altă interprindere românească era cea de pompe funebre a lui Ştefan Pop. Mai multe AICI!

Comenteaza