Colecția toamnă-iarnă, varianta Oser FOTO

Colecția toamnă-iarnă, varianta Oser FOTO
E o sâmbătă târzie de noiembrie, dis-de-dimineață. Clujul încă doarme învăluit în câteva fâșii de ceață. Mercurul termometrului abia dacă se ivește la trei-patru măsuri peste 0. În bucătării ibricul de cafea șuieră pe aragaz, iar din dormitoare se aud primele știri ale zilei ori notificările rețelelor de socializare. Afară miroase deja a iarnă, iar căciulile, mănușile și fularele croșetate și-au intrat în drepturi. Le poartă vârstnicii din autobuze ce merg la piață.

Tot un astfel de autobuz, mai precis numărul 36, urmează traseul Piața Mihai Viteazul, pe străduțe întortocheate până pe București, de aici pe Fabricii tot înainte și undeva, nu departe, cotește la dreapta ca să ajungă pe Bobâlnei. De aici, cadrul poveștii se schimbă radical. Avem de-aface cu o lume paralelă. Din autobuz coboară buluc, buluc prea multă lume ca să fie cu crezare că a încăput vreodată în hardughia alb-verzuie: bătrâni cu plase de rafie, muncitori cu fețe îmbătrânite prematur, copii încă somnoroși agățați de mâinile părinților, dar și câțiva tineri îmbrăcați haios. Toți au aceeași destinație: târgul de vechituri "Oser".

Încă de la o distanță considerabilă, vecinii pieței de vechituri și-au scos în fața caselor bunătăți de sezon: murături, zacuscă, dulceață, mere, cartofi, ceapă, pătunjel verde și câte și mai câte. Nu le vând cu mult mai ieftin ca în piață, dar clientul are siguranța că sunt proaspete, direct din grădina din spatele casei ori făcute în casă de gospodine pricepute.

Încă un hop până la intrarea în "Oser": câteva tarabe improvizate pe trotuar pentru cei ce nu au mai prins loc la târg, fie nu au dorit să plătească taxa. Alții s-au pus aici pentru că nu stau mult, au de vânzare găini, iepuri și vreo șase pui dolofani de cățel, înghesuiți din două cutii de carton. Cu ochii mici și negri atrag zeci de curioși în jurul lor. Toți îi mângâie și le dau nume. Cert e că peste două ore, cățeii nu mai sunt acolo. Nu se știe dacă au ajuns la case noi.

Intrarea la târg costă un leu. De fapt e intrarea într-un alt Cluj, unul care freamată de viață, colorat, un "oraș" plin cu mormane de lucruri ce îmbină trecutul cu prezentul. O astfel de experineță nu e pentru oricine. Da, e murdărie, evaziunea fiscală e în floare, iar timpul acordat unei astfel de aventuri nu e de neglijat. Totuși, cine se înarmează cu răbdare, stăpânește puțin arta negoțului și vede în acest târg un fel de căutare de mici comori nu-și va pierde timpul aiurea.

Pentru că sărbătorile de iarnă bat la ușă și comercianții și-au scos la vânzare stocul de sezon. Dincolo de uz personal, de aici se pot cumpăra cadouri unicat sau cel puțin deosebite pentru cei dragi. Așadar, lista include haine, încălțăminte, căciuli și pălării de iarnă: de la 5 lei bucata, pănă la câteva sute de lei pentru articolele de firmă. "Acuma am primit marfa asta, trebuie să avem grijă de ea. Nu găsiți așa ceva nici în mall", spune o doamnă cu năframă despre o pereche de bocanci ce costă 500 de lei și care nu ar crea probleme, probabil, nici în creștet de munte.

Urmează apoi brazi artificiali, decorațiuni de brad dar și pentru masa de Crăciun, jucării pentru copii numai bune de pus sub brad între 1-20 lei bucata, săniuțe, schiuri, snowboard, patine, cărți și chiar și anvelope de mașini ori jante, câteva modele greu de găsit din cele auzite de la șoferi. Ici, colo sunt și câteva modele de biciclete de teren, ba chiar și un Pegas original.

Tot în materie de cadouri, la mare căutare sunt standurile cu electrocasnice și gadget-uri: televizoare, boxe, uscătoare de păr, cafetiere, tastaturi, laptop-uri, telefoane mobile, tablete și playere. "E calculatorul lui fii-miu. Mi l-a adus cineva din afară. Îl dau cu 200 de lei. Sunt din Alba și am venit aici că la noi nu sunt târguri de astea. Merge calculatorul, dar apar din când în când niște pete transparente pe ecran", spune un bărbat despre un MacBook. Un tânăr interesat constată: "Îți dai seama că în 2007-2008 astea costau peste 10.000 de lei". Vecinul de tarabă are de vânzare playere, tastaturi și telefoane mobile, toate din gama Apple. Costă între 40 și 250 de lei. Pot fi încercate la priza de la poarta târgului în schimbul sumei de 1 leu. Aici, se stă la coadă. Portarii și doamna care vinde mere la cuptor se amuză copios de niște tineri îmbrăcați din cap până în picioare în piele. Unul poartă joben și are la gât un aparat foto de ultimă generație. Portarii își trag cu ochiul și arată din sprâncene spre tineri zicând: "Ăștia sunt sataniști. Uite cum arată! Merg în cimitir și mamăăăăăăăăă, ce fac acolo! Aprins lumănări și deseneză cruci întoarse".

Vizitatul târgului se încheie în colțul din dreapta, spre strada principală, la o tarabă unde micii costă 1.5 lei bucata, iar imediat lângă se găsește proaspătă plăcintă codrenească la 3 lei bucata. În drum spre ieșire, sunt și câteva standuri cu bunătăți pentru acasă: ciocolată de casă, nuga, halva, acadele și mere dulci.

 

 

 

 

Comenteaza