Creşte speranţa medie de viaţă la 90+

Creşte speranţa medie de viaţă la 90+
În unele regiuni ale globului, speranţa medie de viaţă va trece de 90 de ani până în 2030, conform unui studiu realizat în mai multe ţări.

Având în vedere că speranţa de viaţă este în creştere, creatorii de politici trebuie să facă mai multe eforturi pentru a elabora strategii adecvate, indică un studiu internațional de amploare, relatează miercuri Reuters și AFP.

Potrivit studiului, şansa de a avea cea mai mare speranță de viață din lume până în 2030, le aparţine sud-coreienilor, în timp ce SUA va înregistra una dintre cele mai scăzute valori dintre țările dezvoltate.

"Faptul că vom continua să trăim mai mult înseamnă că trebuie să ne gândim să consolidăm sistemele medicale și de asistență socială pentru a sprijini o populație care îmbătrânește și care are nevoi multiple din punct de vedere medical", a declarat Majid Ezzati, principalul autor al studiului și profesor la Școala de sănătate publică din cadrul Colegiului imperial din Londra.

Efectuat de oamenii de știință din cadrul Colegiului imperial din Londra în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, studiul a stabilit că dintre țările în care veniturile sunt cele mai mari, SUA va avea probabil cea mai scăzută speranță de viață în 2030, de 79,5 ani pentru bărbați și 83,3 ani pentru femei, similară cu cea din țări în care veniturile sunt medii, precum Croația și Mexic.

Acest lucru este cauzat parțial de lipsa unui sistem de îngrijiri medicale universal în SUA, precum și de factori ca rata de mortalitate relativ ridicată în rândul copiilor și al mamelor, rate ridicate ale criminalității și obezității, menționează studiul.

În Europa, femeile din Franța și bărbații din Elveția ar urma să aibă cea mai ridicată speranță de viață, de 88,6 ani în primul caz și aproape 84 de ani în cel de al doilea, relatează Agerpres.

Coreea de Sud a ieșit cel mai bine dintre țările participante la studiu, cercetătorii estimând că o femeie născută în Coreea de Sud în 2030 ar urma să trăiască 90,8 ani, iar un bărbat ar putea atinge vârsta de 84,1 ani.

"Mulți oameni obișnuiau să creadă că 90 de ani este limita superioară pentru speranța de viață, dar această cercetare arată că vom depăși bariera de 90 de ani", a spus Majid Ezzati.

"Auzim în mod repetat că ameliorările longevității umane se cam apropie de sfârșit, dar nu cred că ne aflăm nici măcar în apropierea limitei superioare a speranței de viață - dacă aceasta există", a mai afirmat el.

Studiul, publicat miercuri în revista medicală The Lancet acoperă 35 de state dezvoltate și emergente, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia, Polonia, Mexic și Republica Cehă.

 

 

Comenteaza