Cum poţi încălca legea cu ghioceii? Vestitorii primăverii sunt specie protejată

Cum poţi încălca legea cu ghioceii? Vestitorii primăverii sunt specie protejată
| Foto: agromedia.ro

Înainte de instalarea calendaristică a primăverii, moment în care ghioceii sunt la mare căutare, trebuie să ştiţi că atât vânzarea, cât şi culegerea vestitorilor primăverii este pedepsită de lege.

Ghioceii sunt o specie pe cale de dispariție. Nu te-ai fi gândit, dacă iei în considerare că în fiecare oraș al țării, colțurile străzilor sunt pline de vânzători ambulanți care comercializează aceste flori din ianuarie și până la sfârșitul lui martie. E bine de știut că, prin cumpărarea lor, riști să încalci legea. 

Există țări din Europa unde ghioceii sălbatici sunt astăzi o specie ”aproape amenințată”, ”vulnerabilă” sau ”pe cale de dispariție”. Asta se datorează comerțului abuziv. La fel ca în țara noastră, acolo s-au cules ghiocei pentru a fi vânduți, însă în locul lor nu a mai rămas nimic.

În România, atât culesul masiv de ghiocei, cât și defrișările, fac să fie vulnerabile. Ghioceii au nevoie de anumite condiții: solul și umiditatea potrivite, pentru a crește, iar dacă au fost tăiați copacii, se pierd nutrienți, se pierde umbra, iar ghioceii nu mai cresc. Ciclul vieții plantei se întrerupe după ce ghioceii sunt culeși, pentru că nu se îmnulțesc decât prin bulbi, scrie agromedia.ro.  

Ce putem face pentru a proteja ghioceii

Să nu cumpărăm ghiocei despre care nu știm de unde provin. Evident, să nu culegem ghiocei, de nicăieri, din spații publice.

Putem ajuta la repopularea zonelor în care au dispărut ghioceii. Dacă găsim o porțiune cu bulbi de ghiocei care nu au reușit să se dezvolte, putem să dezgropăm bulbii și să îi îngropăm în altă parte. Însă aici ar fi nevoia de supervizarea unui specialist horticutor, pentru că riscăm ca prin mutarea ghioceilor să dăm peste cap un întreg habitat.

Putem să ne informăm familia și prietenii despre aceste informații despre protejarea ghioceilor prin lege și riscul de a-i pierde, pentru că multă lume nu cunoaște aceste detalii.

De unde vă puteți documenta referitor la statutul ghioceilor:
- Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
- Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale si a florei si faunei salbatice.
- Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

Comenteaza