Foto Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de mister

Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de mister
| Foto: Instagram/ Brindusa Inocan

Deasupra Văii Iara, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, se înalță Cetatea Liteni (Cetatea Lita), o comoară neștiută, cu un trecut învăluit în mister.

Cetatea Liteni (cunoscută și ca Cetatea Geczy sau Cetatea Lita) este o cetate medievală construită la 3 kilometri de satul Liteni din județul Cluj, pe o stâncă deasupra Văii Iara. Ruinele cetății se află la circa 30 de kilometri sud-vest de municipiul Cluj-Napoca și la 30 de kilometri nord-vest de municipiul Turda, pe drumul dintre Luna de Sus și Buru, în apropierea cetății aflându-se și stațiunea Muntele Băișorii.

Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de misterSursa foto: Instagram- Szabó Zoltán

Atestată documentar din anul 1324 sub numele „Castrum Leta”, cetatea a avut un trecut foarte zbuciumat. În anul 1405 împăratul Zsigmond Luxemburgi (Sigismund de Luxemburg, 1368-1437) a dăruit cetatea orașului Cluj, mai târziu a împărțit moșiile cetății în trei părți: lui Jakcs Janos, lui Vana (un judecător) și lui Laszlo (voievod de Beiuș).

Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de misterSursa foto: Instagram- vainak81

După moartea împăratului Sigismund de Luxemburg cetatea a trecut mai întâi în proprietatea lui Losonczi Dezsö, iar mai târziu (după anul 1441) în proprietatea lui Herepei Márk. În anul 1456, Ioan de Hunedoara (Janos Hunyadi) a dăruit cetatea unei verișoare a lui Pongracz Janos (Csolnokosi Klara). După ce familia acesteia s-a stins, cetatea a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari (Perenyi Orsolya, Corvin Janos, Balassa Ferenc, Artanhazi Bornemissza Boldizsar ș.a.).

Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de misterSursa foto: Instagram- avocaturaltfel 

Cetatea a fost grav avariată ca urmare a exploziei magaziilor de pulbere din subteranele cetății la 12 februarie 1562, în urma unui asediu. În 1569, ruinele și pădurile aferente din vecinătate au fost dăruite lui Geczy Janos care a făcut cetatea din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea).

Numeroase legende se leagă de numele Geczy (numele "Cetatea Geczy" vine din aceasta perioadă). Nu există date precise asupra datei și cauzelor abandonării definitive a cetății, dar este probabil că aceasta s-a petrecut în timpul luptelor Curuților conduși de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea.

Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de misterSursa foto: Instagram- sometimesiamafox

Pe Harta Iosefină a Transilvaniei din 1769-1773 (Sectio 094), cetatea apare sub numele de „Altes Schloß” (“Vechiul Castel”).

Cetatea Liteni este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Cum ajungi la Cetatea Liteni

Ajuns în Liteni (dinspre Cluj), faceti dreapta pe langa un magazin satesc, pe o straduta ingusta si urcati pana aproape la poalele padurii, unde veti da de o bifurcatie. Acolo faceti stanga tot pe drumul de pamant. Puteti merge pana aproape de ruine, daca aveti 4×4, iar daca nu, o plimbare pe jos (aprox.1 km). Panoramele sunt superbe!

Destinație de weekend, lângă Cluj. Cetate cufundată în istorie, cu un trecut zbuciumat și dominat de mister

Comenteaza