Eclipsă parţială de Lună vizibilă, în această noapte, în România. La ce oră poți vedea fenomenul astronomic

Eclipsă parţială de Lună vizibilă, în această noapte, în România. La ce oră poți vedea fenomenul astronomic
| Foto: Getty Images

În seara zilei de 28 octombrie, se produce o eclipsă parţială de Lună. Fenomenul este vizibil de pe teritoriul României, acesta fiind unul dintre cele mai importante momente ale calendarului astronomic din 2023.

Eclipsa parțială se produce în noaptea de 28 spre 29 octombrie (sâmbătă spre duminică), când Luna se va afla în constelaţia Aries, fiind însoţită de planeta Jupiter, care se va afla la stânga ei. Pe 28 octombrie avem faza de Lună Plină la 23 h 23 m (ora pentru Bucureşti), potrivit astro-urseanu.ro

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la 21 h 02 m (ora pentru Bucureşti), la două ore după răsăritul Lunii. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. La 22 h 35 m (ora pentru Bucureşti) începe elipsa parţială.

În apropierea maximului, însă, începând cu ora 22, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de partea de sus. Maximul se va produce la 23 h 14 m, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 7% în umbra Pământului. În acel moment Luna se va afla sus pe cer, înspre sud-est, potrivit astro-urseanu.ro.

După faza maximă, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea. Elipsa parţială de Lună se încheie la 23 h 53 m (ora României), iar eclipsa în penumbră, în ziua următoare (29 octombrie), la 01 h 27 m (ora României).

Eclipsă parţială de Lună vizibilă, în această noapte, în România. La ce oră debutează fenomenul astronomic

sursa: Facebook/Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Luna se află deasupra orizontului în timpul acestei eclipse, aşa că, în condiţii meteo bune, întreaga eclipsă este vizibilă. În timpul eclipsei parţiale de Lună curioşii şi pasionaţii vor putea vedea o parte a Lunii tăiată de umbra Pământului.

Următoarea eclipsă de Lună va putea fi observată din România tot ca parţială şi se va produce la 18 septembrie 2024.

Comenteaza