Filumenia: o pasiune rară și poveștile de Paște de altădată

Filumenia: o pasiune rară și poveștile de Paște de altădată

Foarte populară din anii ’60 până în anii ’80 ai secolului trecut, filumenia (pasiunea de a colecționa cutii, etichete și orice elemente legate de chibrituri) a păstrat povești de Paște pe care le privim cu drag și azi. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

În perioada comunistă, pe cutiile de chibrituri erau trecute de la instrucțiuni privind siguranța muncii, la îndemnuri patriotice, serii cu flori sau animale, reclame la magazine ori personalități. Toate palierele vieții erau ilustrate pe micile pachete extrem de accesibile, în afară de simboluri legate de sărbătoarea pascală. Abia după 1990 s-au publicat pe etichetele cutiilor astfel de imagini, scrie clujwebstory.ro.

Seriile cu ilustrate care transmiteau în sfârșit și mesaje pe Paște au apărut pe cutiile produse la fabrica din Brăila.  La Cluj, în 1852, József Reitter a construit o fabrică de chibrituri, dar în 1867, după un incendiu, a mutat utilajele la Praid. Chiar și acum, strada din spatele gării, unde a fost amplasată fabrica poartă numele de Strada Fabricii de Chibrituri.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza