Fotografii cu un castel abandonat din Transilvania care-ți arată de ce românii n-au istorie FOTO

Fotografii cu un castel abandonat din Transilvania care-ți arată de ce românii n-au istorie FOTO
Castelul ăsta îl găsești într-un sat drăguț transilvănean cu oameni ospitalieri ca oricare altul.

Era reședința de vară în care contele obișnuia să facă plimbări cu barca pe un lac care acum a ajuns doar o mlaștină. Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri din regiune, exista si un foișor construit în stil japonez. Dar acum, de la balconul castelului nu vezi decât pustietatea care înconjoară domeniul de cinci hectare.

Camera care m-a impresionat cel mai mult e sufrageria în care s-a păstrat un bufet din lemn și o vitrină cu o valoare artistică aparte, care a fost într-o expoziție la Paris prin secolul 20. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan casetat. Teracota verde are o mare valoare artistică, pentru c-a fost realizată după modelul renascentist din salonul împăratului Franz Jozef. Pe laturile teracotei, deasupra brâului, sunt trei scene în relief, care-ți ilustrează bătălii pierdute. O altă bătălie pierdută e aia cu nepăsarea autorităților, care lasă comori de genul ăsta să se transforme în ruine, la îndemâna oricui ar veni prin zonă.

Cristian Lipovan e un fotograf din Cluj-Napoca pasionat de explorare urbană. Dacă vrei să vezi mai multe fotografii cu locuri abandonate, urmărește proiectul lui Places Suffering, scrie vice.ro. 

Amintim că, în toamna anului trecut, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, anunţa că Castelul Banffy din Răscruci va fi restaurat din bani europeni. Investiţie de 4,5 milioane euro

Comenteaza