Iată care sunt cele mai importante superstiţii ale românilor în 2014

Iată care sunt cele mai importante superstiţii ale românilor în 2014
Mai puţin de 20% dintre români se consideră superstiţioşi, dar 61% recunosc că urmăresc horoscopul, 46% cred în sfârşitul lumii şi 44% spun că au avut vise premonitorii. Sunt doar câteva date dintr-un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES pentru identificarea supestiţiilor românilor.

IRES dezvăluie care sunt cele mai importante superstiţii ale românilor în anul 2014. Conform studiului făcut de institut ,peste trei sferturi dintre români cred că există minuni (76%), 65% cred că există deochi, 55% cred în existenţa blestemelor, 52% în cea a demonilor, iar 46% în ce a duhurilor rele. Doar 19% cred în existenţa fantomelor. 95% cred că există Dumnezeu, iar 78% cred în existenţa îngerilor. De asemenea, 19% cred în existenţa vrăjitoarelor care pot prevedea viitorul, iar 4% recunosc că au apelat la acestea.

O bună parte dintre români acordă o atenţie mare viselor, astfel că aproape jumătate dintre români (49%) cred în vise premonitorii, iar 44% susţin că au avut acest tip de vise. În cazul a 81% dintre persoanele care au declarat că au avut vise premonitorii, acestea s-au şi îndeplinit. 33% dintre participanţii la studiu cred că visele ne pot ajuta în viaţa de zi cu zi.

13 este cu noroc pentru români

Cât despre numerele norocoase, aproape o treime (29%) dintre respondenţi recunosc că au un număr norocos. 7 şi 13 sunt numerele norocoase preferate de cei mai mulţi dintre români.
Sondajul mai arată că 61% dintre români urmăresc horoscopul, însă 69% dintre respondenţi nu cred în capacitatea horoscopului de a anticipa evenimentele. Nici sfârşitul lumii nu este doar un mit, întrucât 46% dintre români cred că lumea se va termina cândva, iar 64% cred în judecata de apoi.

Românii se cred norocoşi

Sondajul de opinie spune că 64% dintre români se consideră norocoşi, însă doar 17% spun despre ei înşişi că sunt superstiţioşi. 22% dintre români recunosc că joacă la Loto 6 din 49 şi 18% la loz în plic; 7% spun că practică pariurile sportive, 5% jocuri de noroc şi alte forme de loterie, iar 4% la pariuri în general.

Cât despre Halloween, 61% dintre participanţii la studiu ştiu ce semnifică această sărbătoare, dar 50% dintre ei nu sunt de acord cu sărbătorirea lor de către români şi 12% recunosc că sărbătoresc acest moment. 32% dintre respondenţi sunt de acord cu recentele declaraţii ale preoţilor conform cărora această sărbătoare este similar cu practice sataniste.

IRES a efectuatu sondajul de opinie pe un număr de 1.214 de subiecţi care au peste 18 ani şi are o marjă de eroare maximă tolerată de ±2,8%. Tipul eșantionului este multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional, iar interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI (interviuri telefonice).

 

Etichete
Comenteaza