Iepurașul de Paște. De unde a apărut și ce semnificație are?

Iepurașul de Paște. De unde a apărut și ce semnificație are?

În multe case, un personaj numit Iepuraşul de Paşte aduce bomboane şi ouă de ciocolată copiilor în Duminica Paştelui. Dar de unde și când a apărut această tradiție?

Paştele este sărbătoarea în care creştinii serbează Învierea Domnului Iisus Hristos, care a avut loc la trei zile după răstignire, undeva în jurul anului 30, conform Noului Testament al Bibliei.

În ciuda semnificaţiei ca zi sfântă pentru creştinătate, multe tradiţii şi simboluri ale sărbătorii au rădăcini în sărbători păgâne, în special în celebrarea zeiţei păgână Eostre (sau Ostara), zeiţa germanică antică a primăverii, dar şi în sărbătoarea evreiasca Pesah şi exodul evreilor din Egipt, din Vechiul Testament.

Se crede că ouăle reprezintă fertilitatea şi naşterea în anumite credinţe păgâne care sunt datate înainte de era creştină. De asemenea, schimburile de ouă sunt un obicei străvechi practicat de foarte multe culturi antice.

Învierea Domnului are de asemenea corespondenţi în religii antice, cum ar fi în religia sumeriană. Zeiţa sumeriană Ishtar a fost spânzurată goală de un par, apoi a revenit din lumea morţilor. De asemenea, unul din cele mai vechi mituri ale învierii este cel al lui Horus, zeu egiptean care s-a născut pe 25 decembrie, scrie The Guardian. Horus împreună cu ochiul său au devenit simbolul vieţii şi renaşterii.

De asemenea, Mithras, zeul soarelui la iranieni, a fost născut în aceeaşi zi de 25 decembrie. Un alt mit al învierii mai găsim la Dionis, copil divin reînviat de bunica sa. Dionis la rândul său şi-a readus la viaţă mama, pe Semele.

După toate acestea a apărut acest îndrăgit personaj, Iepuraşul de Paşte, care este una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite imagini pascale, și care le aduce ouă de ciocolată și dulciuri copiilor în Duminica Paştelui. 

Originea exactă a iepuraşului de Paşte nu este cunoscută, deşi unii istorici cred că a ajuns în America prin imigranţii germani în secolul 18. Iepurii sunt asociaţi cu entuziasmul procreării, iar apariţia puilor de iepuraşi primăvara a fost asociată cu fertilitatea şi naşterea.

De altfel, iepurele este a figură sacră a divinității în multe culturi. Simbolul iepurelui provine încă din vremea festivalurilor păgâne din tradiția anglo-saxonă, dedicate zeiței Eostre, zeița lunii. Legenda spune că zeița a găsit într-o iarnă o pasăre rănită și a transformat-o într-o iepuroaică pentru a o salva de la moarte. 

Drept mulțumire, iepuroaica căreia zeița îi lăsase capacitatea de a depune ouă, decora ouăle făcute și i le dăruia ca ofrandă zeiței. Se pare că în cinstea zeiţei Eostre, primăvara anglo-saxonii organizau un festival în care iepurele era la loc de cinste. Ajungerea creștinismului la anglo-saxoni, a determinat readaptarea tradițiilor din perioada festivalului lui Eostre în ceremoniile dedicate Învierii lui Iisus și iepuraşul lui Eostre a devenit iepuraşul de Paşte, conform calendarortodox.ro. 

Acesta a fost şi un mod de a îi determina pe păgâni să se convertească la creştinism. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre. 

În tradiția chineză, iepurele este o creatură care trăiește pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esența vieții. Printre budiști, legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiței Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuși în focul sacru și, ca răsplata, a fost așezat pe Lună.

Și pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă. La unele triburi există un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayașă era creditat cu inventarea scrisului.

Multe religii protestante, inclusiv luteranismul, au renunţat la anumite tradiţii de Paşte din cauză că au origini păgâne.

Tradiţia sacrificării mielului are de asemenea încărcătură istorică - mielul a fost folosit frecvent ca animal pentru sacrificii de către evrei, iar acesta este servit des de Pesah. De asemenea, „mielul lui Dumnezeu” se referă la Iisus Hristos, subliniind spiritul de sacrificiu al Mântuitorului.

Paştele este o sărbătoare religioasă care are astăzi și o mare importanţă comercială, marcată de creşterea vânzărilor la felicitări, carne de miel, dulciuri, etc.

 

Comenteaza